zondag, 11 maart, 2018, 7:40 pm - Dwerghamsters
Een vreemde titel of niet?! De titel is grappig bedoeld, maar zoals mensen mij kennen, gaat de grap over in serieusheid. Veel voedsel, zoals fruit, fermenteert op natuurlijke wijze waarbij ethanol wordt geproduceerd. Dat kan in de natuur hoge gehaltes zijn van 5%. Hamsters eten dit op en voor zo'n diertje denk je al gauw dat het om een hoog alcoholgehalte gaat. Maar zowel de Syrische hamster als dwerghamsters lijken heel goed tegen alcohol te kunnen.Een onderzoek aan de universiteit van Alaska onderzocht dit. Ze gaven aan de Campbelli dwerghamster ethanol. Dit op twee manieren, de natuurlijke manier via voedsel en onnatuurlijke manier door rechtstreeks in te spuiten. Hoe meer ethanol in het lichaam geïnjecteerd werd, hoe meer ze er last van hadden. Logisch, maar wat opviel was dat via orale inname ze veel meer ethanol konden innemen voordat ze motorisch problemen ondervonden. Wel 10 keer meer voordat ze "dronken" waren.
Het lijkt erop dat het enzym alcohol dehydrogenase hier aan ten grondslag ligt. Ook mensen hebben dit, maar blijkbaar is dit bij hamsters veel actiever. En daardoor kunnen ze in de natuur gerust rijpe fruit eten.
Bron: Lupfer, G., Murphy, ES, Merculieff, Z., Radcliffe, K., & Duddleston, KN (2015), gedragsonderzoek ethanol 115, 19-24.