zondag, 7 februari, 2016, 6:06 pm - Syrische hamsters
Zoals de echte hamsterliefhebber weet kan de Syrische hamster in winterslaap gaan. Dit gebeurd wanneer de dagen kouder en korter worden. De temperatuur moet lager dan 10 graden zijn en daglicht moet geleidelijk verminderd worden. De Syrische hamster brengt dan zijn lichaamstemperatuur naar beneden naar ongeveer 4 graden. Dit duurt vier dagen en dan neemt hij een rustdagje en brengt hij zijn lichaamstemperatuur terug naar 37 graden. Nederlandse wetenschappers zijn dit aan het onderzoeken. Wetenschappers hebben ontdekt dat een Syrische hamster die in winterslaap gaat, ouder wordt. Het komt erop neer dat het aantal dagen dat hij winterslaap houdt, deze aantal dagen gemiddeld langer leeft. Vrouwtjes kunnen dan ook vaker een nestje krijgen. In plaats van twee keer zelfs vier keer. In de natuur is dit heel handig.
Wetenschappers hebben ontdekt dat wanneer de Syrische hamster in winterslaap gaat, een stofje aangemaakt wordt dat cellen repareert. En zij zijn in geslaagd om dit stofje op te vangen. Ze hebben dit op muizen getest die diabetes hebben. En het effect is dat deze muizen ook langer leven. Dit omdat hun cellen gerepareerd worden.
Dit stofje is dus niet alleen heel interessant om bijvoorbeeld mensen in slaap te brengen tijdens een lange ruimte reis. En dat zij daarmee niet ouder worden. Maar ook om menselijke cellen te repareren en ouderdomsziektes te behandelen. Het effect kan zijn dat dankzij de Syrische hamsters wij in de toekomst veel ouder kunnen worden met minder kwalen.
Een hamster in winterslaap: