Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Genetische mutaties die later een ander uiting krijgen, gevaar voor Merle! 
zondag, 18 oktober, 2015, 8:12 pm - Russische
De mutatie Merle fok ik nu alweer meer dan 10 jaar. En ik blijf dit een geweldige mutatie vinden. Veel van de exemplaren zijn exact hetzelfde. Ze hebben een witte band rondom de nek en tussen de dekharen zitten veel witte haren waardoor het een soort schimmel effect geeft. Een groot deel zorgt de mutatie ook dat de kleur iets verdund wordt. Blauw-wildkleur en wildkleur zijn dan iets lichter van kleur. De meeste exemplaren hebben ook witte haren op hun hoofd. Soms slechts enkele haren, andere een witte vlek. Wat bijzonder is, is dat wanneer ze met zwart gecombineerd wordt, er veel meer witte haren zichtbaar zijn.

Het gevaar is dat wij de uitzonderingen bijzonder vinden en deze aanhouden voor de fok. Het gevaar hiervan is dat van één exemplaar meerdere worden. Van de totale populatie wordt de normale vorm in aantal kleiner en in bijzonder vorm meer. Later kan dit omslaan en dan is de normale vorm in minderheid. Dit moet je als fokker realiseren. Ik kan een goed voorbeeld geven. De bontfactor Mi bij de Campbelli dwerghamster! Deze bontfactor was in het begin prachtig. Elk exemplaar had bijna een complete nekband. De vlek komt vanuit de buik naar boven. Toen was de selectie om zo goed mogelijk band te behouden. Maar je snapt wel, toen ineens meer vlekjes op d rug kwamen, gingen fokkers dit aanhouden. Want dat is schattig. En de witte vlekken werden steeds meer en groter. De exemplaren van nu zijn meer wit dan dat ze normale haren hebben. En de witband rondom de nek is een zeldzaamheid geworden.

Dat moet niet met de Merle gebeuren. Zo had ik in de zomervakantie een paar prachtige exemplaren met een grote witte spot op de kop en een deel van het gezicht wit. Deze variant noem ik zelf two-face. Maar ik ga er niet doelbewust op selecteren!

Voorbeeld van een witte vlek op de kop:
Foto behorend bij blog

En dit exemplaar heeft een witte vlek:
Foto behorend bij blog

Ik hield de Merle met witte vlek in de gaten. Want ik zag hem al toen hij heel klein was. Ik kreeg van Samantha de vraag of ik een Merle beschikbaar had. En ineens was dit de match. De Blauw-wildkleur Merle is afgelopen zaterdag door Samantha opgehaald en ik ga later een foto krijgen hoe de vlek eruit ziet. Want ik ben ontzettend benieuwd of er ook normale haren in de witte vlek zitten. Op jonge leeftijd was dat niet te zien. En tegen mijn drift in besloten om dit niet aan te houden. Want ik wil wedden dat met selectie mogelijk is om het witter te fokken.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
joep 
maandag, 19 oktober, 2015, 1:21 am
vlek blijft een moeilijke materie,
oude bewering was dat bont dominant is!!
maar,,,
nu zijn er namen als polywhite,recessive dapled etc
1 kleurige showdieren hebben aanleg voor buikvlekken,
als je de buik/keelvlek doorfokt,ontstaat er bont!!
uitzondering is het appeloossapaard,dit is een soort deken-met-gaten,dubbel lijkt het self!!maar al de nakomelingen zijn weer appeloossa
pas op!!vele bontgenen kunnen de gezondheid aantasten
Martin Braak (www.Dwerghamster.nl) 
zondag, 25 oktober, 2015, 6:49 am
Bij verschillende diersoorten zie je recessieve vlekken. Volgens mij zijn de gevlekte eekhoorns recessief van aard?

Weet je hoe het komt dat de bontgenen de gezondheid kunnen beïnvloeden? Dit komt bijvoorbeeld doordat pigmenten eveneens op de draden zitten die naar de hersenen lopen. Deze pigmenten kunnen eveneens door de bontfactor beïnvloed worden. Waardoor prikkels anders omgezet worden en minder goed omgezet worden. En dit heeft effect op zowel het dier zelf als het nageslacht (denk aan epigenetisch effect getriggerd door bontfactor).

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.






Speciaal invoegen: