woensdag, 14 oktober, 2015, 8:58 pm - Andere zaken
Afgelopen week reed ik richting Almelo. Ineens zag ik iets rechts in het gras. Iets zwarts... En jawel hoor!, een zwarte eekhoorn! Als het maar goed gaat, dacht ik, en ik remde iets af. Vliegensvlug sprong hij ineens op de weg en in no time was hij aan de overkant en weg was hij. Het ging ontzettend vlug, maar het maakte mij dag helemaal! Want hij was pikke zwart van kleur. Eekhoorns in Nederland hebben van oorsprong een roodbruine kleur. Zwarte eekhoorns horen in Nederland niet te zijn. Of... het gaat hier om een mutatie! Want ook al heten ze rode eekhoorns, afhankelijk van de regio verschillen ze van kleur. Ik zocht net op internet en daar wordt beschreven dat de zwarte eekhoorn in Nederland niet voorkomt. Hij komt in de bergen voor. Ow, is dat zo?, maar wat heb ik dan gezien? Dat was echt zwart, zelfs de pluimstaart was zwart van kleur en ook de oren, zover ik het goed kon beoordelen.
Maar zwart komt wel degelijk in Nederland voor. Dit wordt fauna vervalsing genoemd. In Nederland zijn namelijk zwarte eekhoorns gehouden en gefokt. En er zijn exemplaren ontsnapt en/of los gelaten en die hebben met de wilde exemplaren gekruist. En zodoende komen de zwarte exemplaren in het wild voor... Maar het kan net zo goed een natuurlijke mutatie zijn! Alleen dat zullen wij nooit weten.
En dat geldt voor bepaalde kleuren die bij de Russische dwerghamster voorkomen eveneens. Omdat bij de Campbelli dwerghamster de kleur eerder ontstaan is, kan de kleur wel bij de Russische dwerghamster ontstaan, maar niemand zal dit geloven. Het krijgt direct de stempel "hybride". Je kunt het niet aantonen...