Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Van alles wat ... Alles van wat? 
maandag, 5 oktober, 2015, 8:00 pm - Dwerghamsters
Mijn laatste blog is alweer van meer dan een week geleden en afgelopen weekend dacht ik waar over zou ik bloggen? Dat komt bij mij niet vaak voor om eerlijk te zijn. Mijn hobby, mijn passie, daar schrijf ik gemakkelijk over. Er is altijd wel wat! Maar de tijd vloog weeg voorbij en het is alweer maandag. En het lijkt net of hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd gaat.

De twee gekregen Syrische hamsters van Joep afkomstig van de Russische lijn blijven mij verbazen. Het is een zeer bijzonder nieuwe mutatie. Ik heb namelijk het idee dat het vrouwtje lichter van kleur wordt en steeds meer wittere haren krijgt. Alleen kan ik het nog niet hard bewijzen. De kleurmutatie is Russian Blue genoemd, echter als ik naar de structuur van de haren kijkt, zie ik pigment verschillen. Maar om meer van te weten te komen moet er eerst mee gefokt worden en moet ik met verschillende fokkers over hun ervaringen praten. Het gevaar is dat in deze lijn meerdere mutaties zitten die op elkaar spelen of dat er niet één nieuwe mutatie is, maar meerdere.

Foto behorend bij blog

Closeup van de haren:
Foto behorend bij blog

Met Golvend haar gaat het ... tja. Het is een moeilijke mutatie om goed aan te houden. Ik heb er nog een aantal van en heb afgelopen weekend een nieuwe koppel gevormd. Plus, waar ik heel blij mee ben, een nieuw exemplaar geboren. Het probleem is dat het niet altijd dubbel geërfd wordt en als je dan kruist met een niet verwante lijn, je de mutatie verliest. Ik kan niet in het diertje zelf kijken hoe de vererving is. En de manier van uiten van de mutatie is wissel vallend en niet constant gelijk. De mutatie is gelukkig verspreid, maar toch ben ik bang dat er ooit verloren gaat. Kijk naar bijvoorbeeld naar de Russische dwerghamster met spierwitte buiken... die bestaan niet meer. En als je naar Wavy Coat Campbelli's kijkt, die mutatie is eveneens verloren. Tenminste, er is geen bewijs van bestaan meer. En ook dominante White Face Roborovski's... In Nederland spoorloos.

Wanneer zou er een nieuwe mutatie ontstaan? Weet je, ik heb jaren lang Wildkleur, Blauw-wildkleur en Pearl gefokt en toen hadden we elke keer over hoe bijzonder het was dat er geen nieuwe mutaties ontstaan. Dat heb ik nu eigenlijk weer. Ik vind het zo vreemd dat afgelopen 10 jaar, op Golvend haar na, bij de dwerghamsters geen nieuwe mutaties zijn opgetreden. Onlangs werd op Facebook een foto van een wit lijkende Russische dwerghamster geplaatst. Zou het Albino kunnen zijn? Ik kijk dan direct naar de oren. Want alleen bij een echte Albino zijn de oren vleeskleurig c.q. spierwit. Maar helaas... Ik kan mij de kuif Rusje nog herinneren, waarom is dit niet genetisch? En vroeger heb ik ook Rusjes met kuifjes gehad waaronder een vrouwtje met een spierwitte kuif, pak weg 3 cm lang. Prachtig om te zien. Maar nooit nageslacht gehad. Toch moet dit een keer ontstaan. Het lijkt erop dat het wel kan.

Foto behorend bij blog

Ook heb ik exemplaren gehad met kleur rondom de ogen. Bij zwarte exemplaren waren de haren rondom de ogen witgrijs en bij Wildkleur geelachtig. Dit moet genetisch zijn omdat meerdere exemplaren van heb gehad. Maar... Nooit weer terug gezien en heb het niet terug kunnen fokken. Waarschijnlijk zijn dit effecten van meerdere genen en dat is ontzettend lastig om terug te fokken.

Van alles wat!, ik zeg alles van wat?
joep 
dinsdag, 6 oktober, 2015, 12:29 am
de rb-syr draagt rex!!onder anderen!!

jan beljaars had 20 jaar gelee ook spontane kuifrusjes

bij mijn campbellies heb ik ook last van een andere vacht,langer haar!!vooral bij zwartgerelateerde kleurtjes,wel gezond,de rus is moeilijker met mutaties,de wavy`s vallen vaker om!!
de rus is ook gevoeliger voor het bontgen,en de draaikopgen!!
op dit moment heb ik hybrid platinums met pearl gekruist,er komen hier witte uit!!maar als er te veel rusbloed inkomt,gaat het fout!!dit is ook het geval met satijnrushybrieden,deze krijgen teveel ruskarakter
een rus kan zijn oudere jongen doodbijten als ze weer zwanger is
Adriaan v. Reeuwijk 
dinsdag, 6 oktober, 2015, 8:07 am
Op de vraag "alles van wat" bij de, zogenaamde, kleur Russisch Blauw hebben al een aantal fokkers al een aantal antwoorden kunnen geven. Tevens is het ook maar de vraag of het echt om een nieuwe kleurmutatie gaat.
Er duiken allerlei foto's op waarop dieren staan afgebeeld met een bijna identieke kleur. Dit zijn dieren die een genencombinatie hebben met het ED-gen. In Nederland zijn wij (nog) niet bekend met het Extreme Diluted (ED) gen.
Uit de diverse kruisingen die inmiddels gedaan zijn met hamsters van deze kleur blijkt dat de hamsters in deze kleur die als eerste in Nederland kwamen ook diverse genen droegen, te weten: zwart (a), roest(b), grijs(?g) (waarschijnlijk dg), crème (e), oranje (p), en rex (rx).
Het lichter worden van de hamster heeft m.i. te maken met het "verroesten" van de zwart genen i.c.m. grijs.
Ik vind het persoonlijk jammer dat er nog niet veel kennis gedeeld wordt betreffende deze kleurslag. Ik weet dat er, internationaal, een aantal fokkers in het bezit zijn van deze kleurslag en ik heb het idee (gevoel) dat een ieder zelf weer Mars en/of Jupiter probeert te ontdekken. Waarom bundelen we de kennis niet?

Daarnaast ben ik ook van mening dat we te snel roepen dat er nieuwe mutaties zijn. Ik denk dat dit meer een commercieel trucje is dan dat het werkelijkheid is.
Martin Braak (www.Dwerghamster.nl) 
donderdag, 8 oktober, 2015, 4:32 am
Adriaan als eerst dank voor je reactie! Ben het met je eens hoor qua bundelen en roepen van nieuwe mutatie. We moeten eerst begrijpen wat het is. Maar ander kant, de enthousiasme en nieuwe verschijning mag ook wel gerust nieuwe mutatie genoemd worden i.p.v. alleen nieuw variant. Het zijn misschien woordkeuzes.

Ik snap dat je verroesten noemt, alleen kan ik de witte haren tussen de harendek niet begrijpen. Daarnaast hoe kan een jonge Syrische hamster van 5-6 weken al zodanig verroest zijn? Dus, verroesten is het in mijn ogen niet. Mogelijkheden zijn dat dit exemplaar een schildpad is, of dat polywhite een rol speelt, of... Wat Joep mij vertelde is dat dit dominant is. Dit is een exemplaar Russisch Blauw x eigen hamster. En dat maakt het bijzonder + dat kan niet in combinatie zijn met bestaande kleurslagen tenzij het om recessief d-factor gaat.

Ervaring van mijn kant zal lang duren omdat ik ze eerst groot wil zien worden, daarna een nest Russisch blauw x Russisch blauw wil hebben en dan pas naar mijn broer gaat die ruimte heeft om met verschillende kleurslagen te kruisen om te zien waarvoor ze dragen.

Adriaan maak eens closeup foto's van jouw exemplaren qua vacht als je wilt :)

@Joep, satijn rushybriden in uiterlijk en kleur van Campbelli zegt mij heel weinig. Ik wil de wildkleur zien zodat getoetst kan worden dat het om een Rusachtige gaat en niet om een Campbelli achtige. We kunnen immers niet het geslachtschromosoom toetsen waar veel verschillen op zitten.

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.






Speciaal invoegen: