maandag, 4 augustus, 2014, 7:31 am - Andere zaken
Terwijl ik aan het zoeken was naar informatie over bepaalde defecten kwam ik een artikel op internet tegen m.b.t. de MDR-1 defect dat bij honden voorkomt. Daar zag ik een hele mooie uitspraak, gedaan door Dhr. Gubbels.'GENETISCHE AFWIJKINGEN HOREN BIJ HET LEVEN'
Ook wij als kynologen zullen dat moeten accepteren. Elk wezen heeft vele tientallen afwijkingen, net als de mens vele erfelijke defecten 'aan boord' heeft. Aangezien de mens de best onderzochte 'soort' is, is inmiddels wel duidelijk dat we erfelijke afwijkingen nimmer kunnen 'wegfokken'. Wel kunnen we de schade zoveel mogelijk beperken door openheid, overleg en het uitstippelen van een beleid.
Link: http://www.zwhvn.nl/MDR-1.htm
Daar ben ik het volkomen mee eens. Door openheid, overleg en uitstippelen van fokbeleid kun je defecten inperken. Wat je toch wel vaak ziet, is dat wanneer openlijk over een defect door een fokker gesproken wordt, hij of zij verweten wordt dit te hebben. Of dat wanneer een fokker fokdieren van een ander fokker heeft en daar defecten naar boven komen, gaat verwijten. Terwijl wij ons allemaal moeten realiseren dat fokkers niet doelbewust defecten fokken.
Per 1 juli 2014 is de nieuwe dierenwet in werking getreden en in deze wet staat dat de fokregels eveneens gelden voor hobbyfokkers. Dit zijn de regels:
Bij het fokken met huisdieren is het belangrijk dat de manier waarop dit gebeurt niet schadelijk is voor het welzijn en de gezondheid van de ouderdieren en de jongen. Dit geldt ook voor hobbyhouders. De eerste vier voorwaarden hieronder zijn ook van toepassing voor het fokken van paarden, pony's en ezels die niet voor landbouwdoeleinden worden gehouden.
Deze voorwaarden gelden voor u:
U zorgt er zo veel mogelijk voor dat ernstige erfelijke afwijkingen en ziekten niet worden doorgegeven.
U zorgt er zo veel mogelijk voor dat uiterlijke kenmerken die schadelijk kunnen zijn niet worden doorgegeven.
U zorgt er zo veel mogelijk voor dat ernstige gedragsafwijkingen niet worden doorgegeven.
Het aantal nesten of nakomelingen mag gezondheid of welzijn van het dier niet benadelen.
Voortplanting moet zo veel mogelijk op natuurlijke wijze gebeuren.
Een hond krijgt binnen een aaneengesloten periode van twaalf maanden maximaal één nest.
Een kat krijgt binnen een aangesloten periode van twaalf maanden maximaal twee nesten of maximaal drie nesten in 24 maanden.
Om aan deze regels te voldoen blijft u op de hoogte van ontwikkelingen bij de diersoort waarmee u fokt.
Link: https://mijn.rvo.nl/bedrijfsmatig-huisdieren-houden
Als hobbyfokker moet je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk defecten veroorzaakt. Dit houdt in mijn ogen in dat een stamboom registratie verplicht is. Of dat je op een zo'n danig manier fokt dat je zo min mogelijk verwantschap fokt. Anders kan je niet aantonen dat je probeert om defecten te vermijden. Maar betekent dit dat inteelt niet meer mag? Daarvan is de kans groter dat defecten naar boven kan komen en de boven genoemde regels spreken voor zich.
Daarnaast mogen uiterlijke kenmerken niet schadelijk zijn. We kunnen hele discussies over bijvoorbeeld de naakt rat of hamster houden, maar mijn vermoeden is dat dit straks niet meer gefokt mogen worden. Dan is de vraag of je wel bijvoorbeeld de albino rat mag fokken. Ze zien namelijk stuk slechter en deel van de albino ratten worden blind.
Vies-bruin dat bij de Russische dwerghamster voorkomt kan draaikoppen veroorzaken. In mijn ogen wordt door deze wet verboden om deze kleur te fokken! Want je moet er alles aan doen om zo min mogelijk defecten te fokken. Maar hoe zit het dan met de Mandarijn kleur? Toch is het niet zo helder! Want de fokker kan zowel bij Vies-bruin als de Mandarijn zeggen dat hij bezig is om deze kleurmutaties met zo min mogelijk defecten probeert te fokken en als doel heeft om de kleuren zodanig selecteren dat er geen defecten meer voorkomen. Maar als je Mandarijnen of Vies-bruin zonder registratie fokt, dan kan je dit niet aantonen! Je moet aantonen dat je gericht bezig bent met het beperken van het aantal diabetes gevallen of draaikoppen. Of wel in zulke gevallen is een registratie verplicht!