Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Februari 2014»
MaDiWoDoVrZaZo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
3 december 2024

Laatste reacties

  • Helv
    zondag, 9 juni, 2024, 8:15 am
    Waar is de sectorgroep om tegen deze...

  • HJ
    woensdag, 22 mei, 2024, 4:31 pm
    Wat slecht georganiseerd KFC Almelo. We...

  • Deborah
    zondag, 5 mei, 2024, 10:55 pm
    This sounds like animal activism gone...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 482.395
    Vandaag: 42
    Gisteren: 59
Te veel graan is niet goed, tandproblemen 
zaterdag, 1 februari, 2014, 7:32 am - Dwerghamsters
Ik las gisteren een artikel waarin stond dat te veel graan in het voer niet goed is. Dit heeft te maken met fosfor. Te veel graan betekent te veel fosfor en fosfor breekt calcium af. Daardoor verdwijnt er calcium uit de botten en worden de botten zachter. Dit kan leiden dat tanden en kiezen in de tandkassen anders komen te liggen. En dit kan leiden tot tandproblemen.

Bij een discussie/overleg over tandproblemen ben ik stil gaan staan bij het feit dat een dwerghamster een bepaald knaagbehoefte heeft. Sommige voer bevat veel graan en weinig harde brokken. De dwerghamster moet knagen om op deze wijze de boven en onderste snijtanden over elkaar te laten bewegen zodat ze op een natuurlijke wijze afslijten. Wanneer een dwerghamster in een dichte bak zit zonder tralies en voer krijgt wat fijn van soort is, moet je realiseren dat je andere dingen geeft zodat de dwerghamster kan knagen. Dit kan een knaagstok zijn, dit kan een "zacht" houten huisje zijn, etc. Anders kan dit op oude leeftijd leiden tot tandproblemen.

Ook zijn er gevallen waarbij tandproblemen al heel jong begint. Als dit het geval is, moet je nadat de tanden zijn geknipt kijken of alle randvoorwaarden aanwezig zijn dat aan knaagbehoefte voldaan kan worden. Als dit het geval is, moet je contact opnemen met de fokker om te kijken of er niet iets anders aan de hand is. En consequent kijken of de tanden goed staan. Bij enige scheefstand gaan de tanden niet goed over elkaar heen en slijten ze niet goed af.

Voeding is van essentieel en als fokker moet je daar NOOIT op besparen. Ik verneem wel eens dat fokker bijvoorbeeld varkenskorrels geeft. Want tja dat is heel goedkoop en zit vol aan graan! Realiseer dat bijvoorbeeld varkensvoer heel anders opgebouwd is, het bevat veel meer fosfor en minder ruw eiwit. Verse groente zoals andijvie is hartstikke goed voor vocht en vitamine A. Maar te veel voeren van appels en andere groente en fruit kan leiden dat jonge dieren minder hamstervoer eten. En noodzakelijke voeding niet binnen krijgt. Geef alles daarom in mate.
Juliet van Ree 
zaterdag, 1 februari, 2014, 4:03 pm
Knaagbehoefte is essentieel voor alle knaagdieren. In het wild moeten ze veel meer knagen. Niet alleen het eten maar ook nestmateriaal etc. Wij snoeien eens per jaar onze wilgenboom en versnipperen het hout. De grove stukken houden we dan apart en gooien we in de ruiven, van een boom voorzien we zo honderden hamsters van hout. Het werkt perfect, nooit tandproblemen hier! Dus als je geen wilgenboom hebt en je ziet mensen wilgen snoeien danwel knotten, gewoon een paar takjes meevragen.

Over het dieet van de rus, robo bellie in het wild heb ik wat wetenschappelijke stukken kunnen vinden. Het nummer een voedsel is zaden en nummer twee grassen en bladeren. Dus vers groenvoer kan in mijn ogen niet echt kwaad. Grappig is dat bellies in het wild graag irissen eten. De robo's eten vooral gierst en graszaden. In de winter eten de russen de mest die door de wilde paarden op de steppe wordt achtergelaten en zoeken hier eetbaren delen uit.
Martin 
zaterdag, 1 februari, 2014, 4:45 pm
Het hier niet om de volwassen dier maar om de kleintjes. Dat jonge hamstertjes van 14 dagen oud niet vol propt met appel en andijvie. Zij moeten melk nog binnen krijgen en vast voer t.b.v. bouwstoffen.

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.






Speciaal invoegen: