zondag, 9 juni, 2013, 7:37 pm - Nieuws
Amerikaanse wetenschappers brengen bloedvaten van een deel van de muizenhersenen in kaart, en zijn verrast door de uitkomst.
De natuurkundigen en neurologen uit San Diego publiceren hun bevindingen zondag in Nature Neuroscience.
Door de bloedvaten in de muizenhersenen te vullen met een lichtgevende substantie, kon met een automatische laser het andere weefsel weggebrand worden. Intussen registreerden ze het oplichtende netwerk laagje voor laagje.
De hersencellen in het gebied dat informatie uit de snorharen verwerkt, zijn erg goed bekend. Ondanks dat individuele neuronen daar heel systematisch gekoppeld zijn aan specifieke snorharen, bleek het bloedvatennetwerk volledig willekeurig aangelegd te zijn.
Dit verraste de onderzoekers, want als hersencellen actief zijn gebruiken ze meer zuurstof, en een systematische opbouw van de bloedvaten zou deze zuurstof het meest efficiënt kunnen leveren. Blijkbaar is het toch effectief genoeg zoals het is.
Voorspellen
De wetenschappers testten vervolgens of ze het zuurstofgebruik konden voorspellen, door individuele snorharen te prikkelen. Inderdaad bleek het zuurstofgehalte in de bloedvaten rond de hersencellen synchroon te lopen met de activiteit van die cellen.
Dit is een belangrijke realisatie, want hersenscans zoals functionele MRI vertrouwen op dit gegeven. De studie bevestigt daarom dat het voor de waarde van MRI-metingen niet uitmaakt of het bloedvatennetwerk systematisch of willekeurig is aangelegd.
Bron: NU.nl
Een nieuwsartikel van Nu.nl met dit keer wel een heel bijzonder muizenfoto!
Een Russische dwerghamster in de kleur Pearl!