Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Mei 2013»
MaDiWoDoVrZaZo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
21 november 2024

Laatste reacties

  • Helv
    zondag, 9 juni, 2024, 8:15 am
    Waar is de sectorgroep om tegen deze...

  • HJ
    woensdag, 22 mei, 2024, 4:31 pm
    Wat slecht georganiseerd KFC Almelo. We...

  • Deborah
    zondag, 5 mei, 2024, 10:55 pm
    This sounds like animal activism gone...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 481.210
    Vandaag: 72
    Gisteren: 60
Lijnteelt = gereduceerde inteelt en kan onvruchtbaarheid opleveren 
zondag, 12 mei, 2013, 5:02 pm - Andere zaken
Afgelopen week stelde iemand de vraag of voer onvruchtbaarheid kan opleveren. En waar hij meer aan moest denken. De geadresseerden zijn top fokkers en al heel snel kwam de eerste reactie. Deze reactie ging in op lijnteelt c.q. inteelt. Lijnteelt is een vorm van inteelt, het is inteelt alleen minder direct. Inteelt is broer / zus / met ouder combinaties. Lijnteelt is dat je dieren gebruikt waarbij beide ouderdieren een afstammeling hebben die familie van elkaar zijn. Bijvoorbeeld achterneef met achternicht. Lijnteelt kan onvruchtbaarheid veroorzaken en de mailer gaf daar een voorbeeld bij.

Het doet me ook herinneren aan een wetenschappelijk onderzoek naar muizen waarbij muizen die niet hoeven te vechten om vrouwtjes minder potentie hadden dan muizen die wel om moesten vechten. Generaties later zag je verschillen.

Daarnaast kunnen andere oorzaken naast voer de oorzaak zijn. Bijvoorbeeld wormen, het weer en seizoen, leeftijd van koppelen, de combinatie van kleur. Ja ook kleur. Er zijn fokkers die geen goede ervaring hebben met Mandarijn vrouwtjes. Mijn ervaring met zwart en zwart gerelateerde vrouwtjes is ook slecht. Ze fokken minder vaak en vaker dat ze geen jongen krijgen.

Maar het weer is ook groot van invloed. Afgelopen winter hebben we een lange koude winter gehad en dat zag ik terug bij mijn fok. Het aantal nesten lag lager, het aantal jongen per nest kleiner en ze groeiden wat minder snel. Terwijl nu, op moment dat het weer lekker is, heel veel nesten liggen en de jongen sneller groeien. Eigenlijk zou ik een test moeten doen: een nest die zonlicht soms ziet en een nest zonder zonlicht, achter raam. Of zou puur de temperatuur zijn? Dat de jongen minder onderkoelen en daardoor beter groeien?

Wat ik ook wel eens mee maak is dat een koppel niet fokt, ik ze een ander kooi op een ander plek geef en dat ze dan wel gaan fokken.

Maar voer kan ook een oorzaak zijn. Het gevaar is dat het om een combinatie gaat en dat je 123 niet ontdekt door wijziging van één element.
Suzanne 
maandag, 20 mei, 2013, 1:25 pm
Je zei dat vruchtbaarheid misschien wel aan de temperatuur lag, ik heb gehoord dat dat alleen uitmaakt qua geslacht, bij een koudere temperatuur zal een hamster meer vrouwtjes baren, bij warmere temperaturen meer mannetjes.
Martin 
maandag, 20 mei, 2013, 6:56 pm
Nee, dat is niet wat ik bedoel. De Russische dwerghamster komt in gebeiden voor waar het eind herfst en winter erg bar en koud kan wezen. De natuur heeft ervoor gezorgd dat ze in die barre tijden minder jongen krijgen. Want anders zouden ze energie verliezen in die barre tijden. Bijvoorbeeld een Russische dwerghamster in wintervacht is veel minder vruchtbaar. Maar dat is niet het enige. De Russische dwerghamster is heel seizoensgevoelig. Ongeacht of ze wel of geen wintervacht hebben. Op dit moment, omdat een paar weken geleden heel mooi weer was, fokken heel veel koppels bij mij. Ze starten ineens met fokken.

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.






Speciaal invoegen: