Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Juli 2012»
MaDiWoDoVrZaZo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
23 november 2024

Laatste reacties

  • Helv
    zondag, 9 juni, 2024, 8:15 am
    Waar is de sectorgroep om tegen deze...

  • HJ
    woensdag, 22 mei, 2024, 4:31 pm
    Wat slecht georganiseerd KFC Almelo. We...

  • Deborah
    zondag, 5 mei, 2024, 10:55 pm
    This sounds like animal activism gone...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 481.322
    Vandaag: 20
    Gisteren: 61
Is dierlijk eiwit wel zo goed? 
maandag, 16 juli, 2012, 10:07 am - Andere zaken
Ik krijg veel vragen met betrekking tot hamsters en een aantal vragen gaan over de leeftijd van een hamster. Als ik vragen krijg waarom hun hamsters niet zo oud wordt, dan stel ik meestal vragen zoals wat geef je voor voer.

Steeds meer krijg ik een beeld dat dierlijk eiwit voor hamsters helemaal niet zo goed is. De vraagstellers waarvan hun hamsters niet zo oud worden, hebben vaak een overeenkomst: ze geven wormpjes, hondenbrokken, extra dierlijk eiwit in welke vorm dan ook. Natuurlijk zijn er gevallen waarvan het om een slecht gefokte hamsters gaat, maar ik baseer het op de mensen die al jarenlang van verschillende mensen en dierenwinkels hamsters hebben.

Ikzelf geef geen dierlijk eiwit. Dat is voor hamsters niet nodig. Er zijn mensen die anders hierover denken. Dat je dierlijk eiwit moet geven als een Syrische hamster jongen heeft. Maar ook dit is in mijn ogen helemaal niet nodig. In het voer zit voldoende plantaardige eiwitten.

Vaak krijg ik een reactie terug dat hamsters in het wild ook insecten eten. Ja, en hoe vaak? Hoe zie je dit dan voor je? Dat een Russische dwerghamster in Zuid Siberië vliegen en insecten vangt? Of dat ze wormen daarzo in grond hebben zitten? In mijn ogen eten hamsters incidenteel insecten, wanneer ze iets tegen komen. En dat blijkt ook wel uit de wetenschappelijke onderzoeken waar ze hamsterbuikjes open snijden om te zien wat ze gegeten hebben. Insecten vinden ze her en der terug, maar in beperkte mate. Ze vinden veelal graszaden, andere zaden en gras/groente als het om de Russische dwerghamster gaat. En de Syrische hamster idem. Ze wachten niet wanneer een vlieg voorbij komt. Ze eten geen wormen en slaken als maaltijd. Ze komen op hun weg soms een slak tegen en dan is dit een lekkernijtje. Maar zo af en toe!

Als je naar fokkers/dierenliefhebbers kijkt die geen dierlijk eiwit geven, dan zie ik oudere leeftijden en ook minder tumoren. Mijn gevoel is dat ontwikkeling tumoren deels te maken heeft met het geven van dierlijk eiwit. Ik kan hier geen bewijs voor vinden c.q. ik heb geen kant en klaar bewijs hiervoor. Het is puur gevoel. Als ik naar de tamme rat kijkt, zie ik dit eigenlijk ook. Aantal fokkers die ik ken en die geen dierlijk eiwit geven, hebben nauwelijks last van tumoren. Terwijl de kleine liefhebber die ook dierlijk eiwit geeft, wel veel last van hebben.

Ben jij een fokker die dierlijk eiwit geeft? Overweeg eens om een aantal dieren niet meer te doen om beeld te vormen. Dierlijk eiwit is slecht voor de nieren en wanneer hamsters ouder worden moet je mate waarin je het geeft, verminderen.
Lisette 
maandag, 10 september, 2012, 10:29 am
Dit is nu altijd geweest waar ik naar op zoek was. ´Hoe vaak eten hamsters cq knaagdieren insecten en hebben ze wel echt dierlijk eiwit nodig´. Ben blij te weten dat het gedeelte insecten oftewel dierlijk eiwit in het dieet van een hamster erg laag ligt!
natasja 
woensdag, 21 mei, 2014, 11:17 pm
Is bij mensen precies hetzelfde

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.






Speciaal invoegen: