Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«April 2012»
MaDiWoDoVrZaZo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
21 november 2024

Laatste reacties

  • Helv
    zondag, 9 juni, 2024, 8:15 am
    Waar is de sectorgroep om tegen deze...

  • HJ
    woensdag, 22 mei, 2024, 4:31 pm
    Wat slecht georganiseerd KFC Almelo. We...

  • Deborah
    zondag, 5 mei, 2024, 10:55 pm
    This sounds like animal activism gone...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 481.211
    Vandaag: 73
    Gisteren: 60
Rebas Trofee 
zondag, 1 april, 2012, 8:51 pm - Evenementen
Vandaag, 1 april 2012, was het dan zover: de vierde Rebas Trofee. Dit keer niet groter, ook niet meer, maar wel even gezellig! Vanochtend op de heenweg keek ik op de temperatuurmeter. Het vroor 1,5 graden! Dat terwijl vorig week hier nog 19 graden was. Een bijzonder groot contrast. Onderweg heb ik nog nooit zoveel wilde konijnen en hazen gezien. En ook nog jonge Reetjes. Geweldig!

Gisteravond had ik nog iets op Facebook geplaatst. Waar is social media goed voor? Voor het maken van een 1 april grap! Ik had een bericht geplaatst dat ik zwarte Roborovski's gekocht had en dat ik een aantal naar Houten mee zou nemen. Want ik kon ze niet allemaal houden! Mijn mobiel trilt op het moment dat ik een Facebook berichtje krijg en die bleef maar trillen. Vanochtend heb ik een link geplaatst met de informatie over deze nieuwe kleurslag. Er zijn meer dan 30 mensen geweest die deze link geopend hadden..... 1 april!!!!!

Foto behorend bij blog Aangekomen ging het allemaal vlotjes. Ik zag Katja en Mirjam de inschrijvers ontvangen. En binnen no time waren de tafels gevuld met verschillende kooitjes van verschillende maten en in verschillende kleuren. Het geheel geeft een prachtig gezicht. De vereniging N.K.V. wens meer uniformiteit in de kootjes, maar de regenboog aan kooitjes heeft ook wel weer wat. Toch is hier wat mis gegaan. Dat bleek namelijk later! Bij de dwerghamsters stond e.e.a. door elkaar waardoor de aandragers bepaalde kooitjes niet konden vinden en dachten dat de dwerghamsters absent waren. Gelukkig werd deze fout snel geconstateerd en door de aandragers opgelost.

Begonnen met foto's maken merkte ik al snel dat dit de hal is waar ik een bloed hekel aan heb. Een ramp om goede foto's te maken. De hal is erg hoog en kent geen plafond die ik bij het flitsen kan gebruiken. Tevens is er heel slecht licht. Vandaag daarom ook veel foto's met hoge iso waarden gemaakt. Vandaag had ik voor het eerst mijn nieuwe camera Canon 7d bij me. En hoe kan je een camera beter testen dan in real live?

Vandaag constateerde ik dat elke keurmeester een heel ander manier van keuren hadden. Anneke Vermeulen keurt de dieren op een stuk tapijt en ze zijn daar heel erg rustig. Chris Henwood keurde eveneens dwerghamsters, maar hij hield de kooitje tegen zijn borst aan en keurt zo de dwerghamster. Bij de Roborovski's geef ik hem groot gelijk, maar bij de andere soorten... De gerbils werden dit keer ook in hun transport kooi gekeurd. Maar deze bleef op de tafel staan. De muizen werden op de hand gekeurd. En de ratten werden één voor één op de tafel gezet. Maar Qualm had dit keer schijters tussen zitten en zijn tafel lag eronder. Hij gebruikte een geel doekje en dat zag er op een gegeven moment niet fris uit.

Foto behorend bij blogFoto behorend bij blogFoto behorend bij blogFoto behorend bij blog

Foto behorend bij blogBij de ratten viel een rat op omdat het tweeslachtig was. Deze rat had zowel ballen als tepels. En bij de show in december was er ook al eentje die tweeslachtig was. De rattenfokkers c.q. -liefhebben moeten dit beter bekijken wat zij inschrijven en overwegen om te stoppen wanneer een genetisch oorzaak vermoed wordt. Vaak is dit niet genetisch, maar ... 2 keer achter elkaar op de show is wel heel toevallig.

Bij de hamsters waren een aantal exemplaren waar de keurmeester zorgen om maakte. Een Syrische hamster had een bolle rug en kon niet goed zitten. Tevens waren de voorpoten niet even lang. Iets waar niet mee verder gefokt moet worden. Bij de Campbelli dwerghamsters waren exemplaren waarvan de achterbenen te ver uit elkaar en de voorpoten te dicht op elkaar stonden. Tevens was er een exemplaar bij die net zoals de Syrische hamster een ronde kont had waardoor het niet kon zitten. Ook waren er Campbelli dwerghamsters aanwezig die meer van Russen weg hadden dan Campbelli's: kopvorm onjuist, oorstand onjuist, grootte onjuist, staart binnen gedragen en klein wat bij de Russische dwerghamster zo is. Dit is een gevaar voor de soort en de fokkers moeten de hybriden eruit selecteren en op Campbelli eigenschappen fokken. Er was een albino Campbelli ingeschreven die iets bijzonders had: hij had namelijk een zichtbare witachtige aalstreep. Dit is dan ook geen albino en we begonnen te brainstormen wat het wel kon zijn. Zou het een dubbel platinum argente zijn? Geen idee, maar bijzonder was het wel. En een Campbelli had mijt. Dat zag de keurmeester gelijk en raakte het dier niet aan. Bij de Russische dwerghamsters zaten exemplaren bij die een wintervacht hadden en daarom niet goed gekeurd kunnen worden. Gelukkig zaten er ook exemplaren bij de zeer bijzonder mooi waren en die werden natuurlijk met een hoge waardering geprijsd.

Ook leuk was dat er veel zwarte Campbelli's ingeschreven waren. En het verschil met de zwarte Russische dwerghamster is goed te zien. Kleine eigenschappen zoals een witte staart en witte voetjes zijn gelijk, maar de zwarte Campbelli heeft een antraciet zwarte kleur en in het gezicht verbruining aanwezig. Dat heeft de zwarte Russische dwerghamster niet. Die is egaal zwart.

En dan schieten de woorden van het hamsterforum door mijn hoofd: de keurmeester is geen dierenarts en beoordeeld alleen de kleur, bouw etc. Dit zeggen alleen mensen die zelf niet met de dieren naar de keurmeester gaan en zie dat soms beter is om wel te gaan! Want deze fokkers hebben nu keurkaarten met deze opmerkingen en kunnen werken aan verbetering.

Er waren ook Chinchilla's ingeschreven en die werden door Rolf Captijn gekeurd. Ook al waren het een paar, het was een leuk geheel. De prijzen gingen allemaal naar dezelfde winnaar.

Foto behorend bij blogIn dezelfde hal waren verschillende standjes. Mij viel de kleine kipjes op die heel tam waren. Ze bleven op de tafel zitten. De eigenaar vertelde me dat het om een vrij nieuwe soort ging. Erg leuk zeg!. Ik heb vandaag kennis gemaakt met Marika Stoevelaar. Ze heeft een webwinkel voor dierenbenodigdheden en stond met haar stand daar. Er waren hele leuke huisjes te koop. Ik kon mij beheersen, maar zal in de toekomst zeker iets bij haar bestellen! Naast haar stand stond de Hammie hamsterforum.

De prijsuitreiking ging als vanouds. René Bastiaans staande op de stoel (zo klein is hij toch niet?) en Katja overhandigde de prijzen. De ene beker was nog groter dan de ander. Alle winnaars bij deze nogmaals gefeliciteerd!

Foto behorend bij blog

Het was dan ook een zeer geslaagde dag en thuis aangekomen was het ff pffffffff van vermoeidheid! En ik kijk al naar de volgende keer uit!
Juliet van Ree 
maandag, 2 april, 2012, 1:44 am
Leuk stukje en de hal was idd lastig met fotograferen, toch denk ik dat je met je nieuwe camera vast wat moois hebt gefotografeerd. Betreft de ratten ben ik het eigenlijk niet mee eens.

Genderafwijkingen zijn bij mensen en heel veel zoogdieren niet erfelijk. In reptielen, amfibieën, insecten en weekdieren komt het wel geregeld voor en bij sommige vissen ook. Bij die dieren heeft het echter een reden om erfelijk te zijn, namelijk dat er vaak eenslachtige groepen zijn en de dieren zich zo toch nog voort kunnen planten. Ook zijn er andere trucjes, zoals een vrouwtjes wandelende tak die zonder partner toch eitjes kan leggen, dit zijn cloontjes van haarzelf en zijn ook allemaal vrouwtjes dus.

In ieder geval is het bij zoogdieren eigenlijk altijd een aanlegfout die niet erfelijk is. Als hij vaak op een plek of in een gebied voorkomt kan het betekenen dat er iets mis is met het eten (insecticiden/hormonen/radioactiviteit) of drinkwater van de dieren.

0.018% van de geboren zoogdieren is intersexueel (de term hermafrodiet wordt weinig meer gebruikt.)
Martin 
maandag, 2 april, 2012, 8:09 am
M.b.t. tweegeslachtig, kijk eens naar kleurmuizen waar het bij bepaalde kleuren en lijnen veel vaker voorkwam. Dat was zeker genetisch.
Nella 
maandag, 2 april, 2012, 8:50 pm
Een erg vooruitziende blik met 1 april 2013 ;).
Administrator (Martin Braak) 
dinsdag, 3 april, 2012, 6:18 am
Het was laat lol :) Is ook nog niet af. Komt nog wat meer bij.
Marika 
woensdag, 4 april, 2012, 9:18 am / www.drdknaagdierwinkel.nl
Leuk stukje!

Groetjes,
Marika

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.






Speciaal invoegen: