Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
'Panda's krijgen zware winter' 
zaterdag, 8 november, 2008, 11:55 am - Persoonlijk
PEKING - De panda's in de Chinese provincie Sichuan gaan een zware winter tegemoet. Dat verwachten experts op basis van het gedrag van de dieren, meldde het Chinese persbureau Xinhua zaterdag.

De panda's leven in het gebied dat getroffen is door de hevige aardbeving in mei. Tijdens de winter trekken de dieren naar lager gelegen gebieden. Dit jaar gebeurde dat al veel eerder dan normaal.

Elke winter vangt het pandacentrum in Sichuan een stuk of vijf vermoeide en hongerige panda's op. Dit jaar zijn er al twee aangetroffen voor de winter goed en wel begonnen is.

Aardbeving

Door de aardbeving is het complex van het pandacentrum beschadigd. De medewerkers weten dan ook niet of er wel genoeg ruimte is voor de verzwakte dieren.

De aardbeving met een kracht van 8,0 op de schaal van Richter in de provincie Sichuan kostte meer dan 80.000 mensen het leven. Ook een panda kwam om.

(c) ANP

Waarom plaats ik zo'n nieuwsbericht? Laatst had ik hier geschreven dat een Chinese dwerghamster niets deed terwijl ik zijn tanden ging knippen. Net of hij wist dat ik hem ging helpen. Rationeel gezien niet te verklaren, maar op één of ander manier weten dieren dit.

Hoe weten Panda's dat er een koude winter aankomt? Net als waarom trekken dieren weg als er een grote ramp gebeurd?
Juliet van Ree 
maandag, 10 november, 2008, 5:25 am
Goed stukje!

Zonder zweverig te willen overkomen denk ik dat die panda's dat weten op dezelfde manier als wij dingen weten (als we ten minste even stilstaan en naar ons gevoel luisteren). We zijn gewoon allemaal onderdeel van een geheel. De bouwstenen van de aarde (natuurkundige elementen) komen ook in ons lichaam voor. We hebben in ons lichaam zelfs nog restjes RNA zitten (planten dna) en op microscopisch niveau zelfs crystal structuren. Ik denk dat we gewoon veel meer 1 zijn met alles als dat we zelf bevatten.

Nu hoeft een panda weinig te bevatten want die mist het 3e stukje brein wat wij wel hebben. (hersenen bestaan uit 3 delen, reflexmatig (hersenstam), instinctief (kleine hersenen), beredenerend (grote hersenen/frontaalkwabben)

Dus een panda denkt niet na over aardbevingen, hij voelt gewoon dat er iets mis is en loopt weg. Wij zouden met onze "grote" hersenen eerst nog even rustig gaan nadenken waarom we ons zo raar voelen. Dan zouden we misschien eerst nog gaan denken:" ach wat doe ik toch gek, laat ik me er maar even overheen zetten". En als we dan onder een ingestort gebouw liggen (ten gevolge van die aardbeving) zouden we denken:" zie je... ik dacht wel dat er iets mis was".

(k hoop dat dat niet te zweverig was....lol)

Groetjes,
Juliet
Jolien 
dinsdag, 11 november, 2008, 5:35 pm
Grappig, ik dacht drie dagen geleden precies hetzelfde. Hoe kunnen dieren nu weten dat ze zich uit de voeten moeten maken?

Het klinkt helemaal niet zweverig, Juliet, juist door alle neurobiologische termen. Iets in die richting gestudeerd? :)
Juliet van Ree 
woensdag, 12 november, 2008, 5:59 pm
@Jolien, lol... nee k ben gewoon een wetenschapsfreak
Martin Braak 
woensdag, 12 november, 2008, 9:02 pm
Nee is niet te zweverig hoor.

Er zijn dingen die wij en die wij niet kunnen verklaren. Zo was een paar jaar geleden een hond die een bakje met kankercellen eruit kon halen. Dit is zelfs in een tv-programma als "paranormaal" betieteld. De hond zou zelfs gekloond worden om verder uit te zoeken hoe deze hond dat kon. Nu blijkt dat kankercellen een iets ander geur hebben en dat daarom deze hond dit eruit kon halen.

Misschien dat de Panda's ook iets hebben waardoor ze weten dat er een koude winter komt. Een Russische dwerghamster merkt aan licht dat de winter gaat komen. Wanneer zee water in september koud is, krijgen we een kouder herfst/winter. Wij wonen aan zee en zee wordt in de zomer opgewarmd. Een slechte zomer zorgt voor minder opwarming en daardoor een kouder herfst. Gaat niet altijd op, maar is een voorbeeld.

Maar ik kan ook een voorbeeld noemen die wetenschappelijk onderzocht is en niet 123 te verklaren is. Op een school hebben ze een raam vervangen door een spiegel waarbij je enerzijds naar buiten kunt kijken, en vanaf de trap keek je in de spiegel. Ze hebben een stoel voor de spiegel neergezet en bijgehouden hoevaak de mensen die de trap opliepen in de spiegel keken. Zo bleek dat wanneer iemand op de stoel zat, de leerlingen veel vaker de spiegel inkeken. Statistisch was dit niet te verklaren.

Het leven bestaat niet alleen uit bouwstenen en cellen. Je bloed loopt van boven naar beneden en weer terug en dit levert naar mijn mening een energie op. Je hersenen worden door energie geleid. De wereld bestaat uit energievelden, een ijzeren balk richting noord-zuid, wordt op een gegeven moment magnetisch.

Wanneer je een keer in de auto verveelt, kijk eens mensen in de nek terwijl de auto nog niet voorbij de ander auto gereden is. Hoevaak kijken mensen om?
Juliet van Ree 
woensdag, 19 november, 2008, 9:12 am
Leuk voorbeeld van de spiegel! Ja dat zijn idd dingen die niet zomaar te verklaren zijn.

En de theorie van het bloed dat stroomt en zo energie genereert is ook cool. Ik had er nog nooit zo over nagedacht maar je vormt idd zo je eigen compas. (Met al dat ijzer in je bloed... het werkt misschien zelfs wel hetzelfde als de aardkern waarin stromen gesmolten ijzer ronddraaien....?)

Het is in ieder geval iets fascinerends!

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.






Speciaal invoegen: