zondag, 16 december, 2007, 12:39 pm - Russische
Zo rond 2003 zijn de eerste Bruine en Beige Russen naar Nederland gekomen. Toen was het direct voor mij overduidelijk dat het om hybride russen gaat. Ik heb direct inteelt gepleegd en kwam dezelfde afwijkende eigenschappen tegen wanneer je hybriden in de eerste vijf-zes generaties onderling kruist. Een afwijking die eruit kan komen, is een haarloze c.q. rexachtige dwerghamsters. Maar er zijn ook eigenschappen die generaties lang zichtbaar blijven. Bijvoorbeeld de grote oren en geknepen ogen die niet mooi rond zijn.Hybride F1-F6 onderling kruist, krijg je geregeld haarloze dwerghamsters eruit:
Later was het duidelijk dat het om het Moscow-gen gaat die vanuit de Campbelli komt. De kleur is bijna hetzelfde en de oogkleur is bij beide kleuren donkerrood. Wanneer de baby's nog maar een paar dagen oud zijn, zie je rode punten. De kruisingen tussen Vies-bruin en Moscow Campbelli's gingen veel sneller dan normaal en dezelfde kleur kwam in eerste generatie eruit. Dit is door een hybride-fokker gedaan die ik ken en één keer door mij zelf.
Bij de kleur Vies-bruin en de Vies-bruin gerelateerde kleuren zoals Beige, komt een afwijking voor die wij ook wel "draaikop" noemen. Dit komt omdat deze dwerghamsters de kop scheef houden. Dit doen ze meestal wanneer ze gestressed zijn. Niet elke Vies-bruin kleur heeft dat. Wanneer je een goede lijn hebt die je geregeld terug kruist op Wildkleur, komt het ongeveer 1 op de 5 voor. Bij de meeste draaikoppen trekt het scheef houden van de kop bij week 5-6 weg. Sommige exemplaren houden het voor altijd.
Maar de draaikop afwijking is geen hybride-afwijking op zich, maar een afwijking die kleurgebonden is. De oorzaak is nog onbekend. Maar persoonlijk denk ik dat het aan de vorm van de kop ligt. Bij de meeste Vies-Bruin gerelateerde kleuren zie je dat de kop heel spits is en dat de ogen niet mooi rond zijn. De ogen staan vaak te dicht op elkaar.
De afwijking is niet eruit te fokken. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat 10 generaties selecteren niet heeft geleid tot het eruit selecteren van deze afwijking. Daarnaast zat de kleur ook bij mijn Zwart-lijn erin. En ik heb daar zes generaties mee kunnen fokken zonder dat er Vies-bruin eruit kwam, en in eens ja hoor!, het kwam er weer uit. En ook wederom met een draaikop. Daarnaast is het wereldwijd aanwezig. Zowel in Engeland als in de Oostbloklanden.
Hier een foto van een Vies-bruin met een draaikop:
Als je goed naar de twee foto's kijkt, zie je dat de ogen niet mooi rond zijn. Tevens zie je dat de neus ineens heel bot afbreekt.
Mijn advies is om heel selectief met deze kleuren te fokken, indien je besluit om ermee te gaan fokken.