Het regent kleuren bij de Russische dwerghamsters

Afgelopen eeuw zijn er slechts enkele kleurmutaties bij de Russische dwerghamster opgetreden. Sommige kleuren zijn niet eens spontane mutaties geweest maar ontstaan door het inkruisen met de grotere broer, de Campbelli dwerghamster.

Nadat de Blauw-wildkleur en de Pearl zijn ontstaan, was het jarenlang stil. Bij de introductie van de Geel-wildkleur zag je een paar nieuwe kleuren ontstaan zoals de Geel blue-fawn en de Parel geel roodoog. Eventueel gecombineerd met een bontfactor. Maar deze factor is niet heel bekend geworden. En daarna was het weer jaren stil.

Totdat we de Bruine en de Beige kleuren zagen. Ze kwamen via een importlijn uit de Oostbloklanden en het waren zeer slechte dieren. Later bleek dat het om het Moscow gen gaat, dat afkomstig is van de Campbelli dwerghamster. De draaikop afwijking blijkt aan dit gen gekoppeld te zitten en deze kleuren worden dan ook heel weinig gefokt.

Camel roodoog

Mandarijn mutatie

Camel roodoog

Mandarijn


En toen kwam onze lievelingskleur op de markt: de Mandarijn. Heel veel mensen gingen Mandarijnen fokken en gecombineerd met de reeds bestaande kleuren, leverde dit weer nieuwe kleuren op zoals Camel, Mandarijn Pearl, Mandarijn roodoog, Camel roodoog, Camel Pearl, etc. Het is een ware rage geweest, maar het hoogtepunt is een beetje eraf. Nu blijken de Mandarijnen veel gevoeliger te zijn voor diabetes en de fokkers zijn op hun hoede met deze kleur. Ze worden nu selectiever gefokt.

In Engeland is de nieuwe mutatie Merle ontstaan en deze heb ik met hulp van Joep Vrijhof naar Nederland gehaald. De mutatie lijkt heel erg op de Pearl, maar het gaat hier om een andere mutatie. Vooral in combinatie met andere kleuren is het heel zichtbaar.

En toen dacht iedereen dat het afgelopen was met de nieuwe kleuren. Niet dus! Begin 2006 zag ik dat op Marktplaats een nestje aangeboden werd en daar zaten nieuwe kleuren in: zwart en blauw. Ik heb René Bastiaans gevraagd of hij ze wilde ophalen. Zo gevraagd, zo gedaan en we hebben het nestje verdeeld. Ook hebben we afgesproken om over de nieuwe mutatie de eerste tijd niets te zeggen en eerst te kijken hoe het fokte. Nou, dat fokken ging super. Na generaties ermee gefokt te hebben en teruggekruist te hebben met betere lijnen, hebben we besloten om het naar buiten te brengen.

Merle mutatie

Zwart mutatie

Merle

Zwart


Maar nu begint het pas! Zwart is namelijk een hoofdkleur die heel goed gecombineerd kan worden met andere kleuren. Zwart gecombineerd met Blauw-wildkleur levert een hele mooie donkere blauwe kleur op. Ik heb de kleur Russisch Blauw genoemd. Gecombineerd met Geel-wildkleur roodoog, levert het Dove op. En gecombineerd met Geel blue-fawn levert het Lilac roodoog op. En gecombineerd met Bruin levert het Chocola kleur op. En gecombineerd met Beige levert het een Lilac donkeroog op. En wanneer je alle kleurmutaties combineert, dan wordt het waarschijnlijk een champagne kleur.

Beige mutatie

Russisch blauw

Beige

Russisch Blauw


Niet genoeg? Wanneer je het combineert met Mandarijn kleuren, dan krijg je zwevende kleuren zoals licht Russisch Blauw. René heeft grijsachtige kleuren gefokt. Een regenboog aan kleuren dus!

Lilac roodog

Camel drager zwart

Lilac roodoog

Camel gecombineerd met Zwart


Toch hebben de Zwarte kleuren nog een nadeel. Ze zijn wat wilder van karakter dan de andere kleuren. Ze zijn loperiger bij het pakken en je moet er meer tijd aan besteden om ze rustiger te maken. Aan de fokkers die met deze kleuren net beginnen geef ik het advies om de nieuwe kleuren terug te kruisen met de huidige lijnen. Zelf behaal ik goede resultaten door consequent wildkleur er door heen te fokken. Ik heb al exemplaren gefokt die even lief zijn en totaal niet meer voor me weg rennen op het moment dat ik ze wil pakken.

Martin Braak, 2 maart 2008
Artikel geschreven voor N.M.C., link: www.KleineKnaagdieren.nl