Mijn eerste Roborovski dwerghamster kwam uit de dierenwinkel die vlak bij het centrum van Almelo zat. Mijn broer had hem gezien en over de hamster vertelt. In de dierenwinkel vroeg ik wat het was. Het zou een Daurische dwerghamster zijn. Later wist ik pas dat het Roborovski betrof. Ze hadden er maar eentje en als ik hem wilde kopen, moest ik hem maar zelf uit de kooi halen. Natuurlijk, geen seconde hoefde ik toen erover na te denken. Ik opende de kooi en moest hem echt grijpen. Het had maar een haartje gescheeld of hij was ontsnapt. Hij klop zo tegen me op en wilde springen. Met dubbel hartslag heb ik 15 gulden betaald en ging ik met de kooi naar buiten. Terwijl ik de kooi op de zitje van mijn fiets zette en vastmaakte stond een heel groep Chinese mensen om mij heen. En ik hoorde het klikken van het maken van de foto's. Een heel bijzonder moment, ook voor hun. Zij zagen een jonge jongen van 15 jaar oud met een hamstertje.
Thuis aangekomen heb ik hem in een ronde kooitje gestopt. Toen waren de kooien nog niet groot en vonden wij dit allemaal normaal. Ik had al snel door dat het om een mannetje betrof en vond hem apart en anders ruiken. En zoekend naar informatie had ik al snel uitgevonden dat het om een aparte soort ging dat niet met Russische dwerghamsters gekruist kon worden. En met eentje kom je niet ver. Dus begon de zoektocht naar meer.
Bij toeval kwam mijn broer eentje in de dierenwinkel in Utrecht tegen. En die nam hij voor mij mee. En het ging ook nog eens om een vrouwtje! Het koppelen ging zonder problemen. Maar na een paar weken nog steeds geen jongen. Elke ochtend tijdens het studeren ontbijten heb ik ook uren naar hun gekeken. Het zijn hele leuke kijkdiertjes. Ze zijn heel snel, trekken met elkaar op en houden mij ook nog eens in de gaten. En ik zag ze ook doen... dus er moeten wel kindjes van komen. Helaas... Na maanden waren er nog geen kleintjes geboren.
Veel van mijn dwerghamsters stonden op de zolder en ik kocht een grote aquarium die ik midden op de zolder op een witte tafel had gezet. En ik heb de twee Roborovski dwerghamsters hierin gedaan. Want ik vond dat zij meer ruimte nodig hadden. En daar kon ik ze ook mooi zien als ik de hamsters verzorgde. Het werd kouder, het werd winter. Daar hadden ze geen last van. Wel hadden ze een prachtig nest gemaakt. Op een ochtend toen ik naar boven ging, hoorde ik piepjes dat ik nog nooit eerder gehoord had. Het geluid was net iets anders. En toen ik bij de witte aquarium kooi stond zag ik het vrouwtje met haar kop uit het nest komen en hoorde ik de piepjes heel goed. Ze hadden kindjes!
Later heb ik iemand ontmoet die bij de politie werkte en ook Roborovski dwerghamsters fokte. En daarmee heb ik vaak geruild. Het duurde niet lang dat ik jaarlijks 15 fokkoppels had. Jonge Roborovski's liet ik altijd met zijn vieren opgroeien en net voor de winter maakte ik er koppels van. De Roborovski dwerghamsters die ik toen had, gingen pas fokken op moment dat ze een koude periode overbrugd hadden. En ze waren erg groot en dik ten opzichte van de Roborovski dwerghamsters die ik nu op bijvoorbeeld Exoknaag zie.
Pas veel later kwamen er "kleurtjes". De eerste kleurvariant waren de White-Face. En we begrepen niet hoe dit vererfde. Op het hamsterforum hebben we daar diverse gesprekken over gevoerd. Dat kwam omdat er zowel een recessieve als een dominante variant van de White-Face was. Dat begrepen we pas jaren later. Een bijna identieke kleurmutatie was bijna tegelijk ontstaan. De dominante variant blijft mooi normaal wildkleur. De recessieve variant is wat lichter van kleur en kan ook gaan verschimmelen. De variant dat verschimmeld wordt Platinum, Isabella of Faded genoemd.
Het duurde vele jaren voordat ineens foto's op internet verscheen van witte Roborovski dwerghamsters. Dat was in 2008. Een nieuwe mutatie?, nee. Want de eerste exemplaren waren al in 2006 geboren en het bleek hier om een kruising te gaan tussen de twee White-Face varianten. Als je de dominante met de recessieve variant kruist, krijg je een prachtig witte exemplaar. Toch zijn ze niet allemaal spierwit. Veel kan je net nog wat pigment zien. Maar het is niet veel. Het was Henry die lid was van NKV die mij op de clubdag enorm blij maakte met een witte exemplaar. Daarmee heb ik een aantal generaties mee gefokt.
Toch kwam er ineens een nieuwe variant!, namelijk Cinnamon. Het ging om een licht gekleurde wildkleur en de oogjes waren zeer donker rood van kleur. Bij de geboorte kan je heel goed het verschil tussen Cinnamon en wildkleur zien. De wildkleuren hebben zwarte oogpunten en Cinnamon rood. Ik was blij dat ik uit Tsjechië een exemplaar kon bemachtigen en heb er diverse nestjes mee gefokt.
In deze tijd kwamen de meeste Roborovski dwerghamsters uit de Oostbloklanden. Daar zitten een paar grote fokkerijen die heel veel hamsters fokken. Waaronder ook de Roborovski dwerghamster. Zij hebben consequent geselecteerd op de snelst fokkende Roborvksi dwerghamster en zo hadden zij exemplaren die geen koud moment nodig meer hadden. Deze fokkerijen exporteren ook naar Amerika. En ik had al in 2009 de eerste geruchten over gevlekte Roborovski's gehoord. Het was in 2010 dat ze op marktplaats aangeboden werden. Gevlekte Roborovski's voor veel geld. Natuurlijk, ik wilde ze zo graag hebben. En nam direct contact met de aanbieder op. Maar al na een paar weken ging de prijzen drastisch omlaag. Dit kwam omdat ze met honderden tegelijk naar Nederland kwamen. De mutatie was waarschijnlijk bij één van de grote fokkerijen ontstaan. Ik ging ermee aan de slag en had al snel door dat het om een recessieve mutatie ging. Maar toen ontstonden bij mij ook de eerste problemen. De kleine groepjes gingen vechten en ik moest elke keer de groepjes uit elkaar halen. Zij droegen anders dan mijn eigen dieren.
Niet heel veel later kwam het nieuws dat er ook een dominante variant van de gevlekte Roborovski dwerghamsters waren. En dat je witte exemplaren met een zwarte stip op de kop kunt fokken indien je White-Face met bont mutatie kruistte. Maar de vraag naar Roborovski's was niet groot. En niet alleen bij mij ontstonden problemen. Ook bij anderen. Roborovski's zijn echte groepdiertjes. Maar nu gingen ze eind jaar vaker vechten. Eigenlijk vrij normaal gedrag omdat Roborovski's in het wild dit ook doen. Zij leven in het wild in hele kleine groepjes van pak weg 8 tot 10. En wanneer de winter aankomt, worden de zwakken verstoten. Waarschijnlijk worden de gevlekte Roborovski's zwakker gezien. En werden daarom vaker verstoten. Maar dat is zoals ik nu tegen aankijk. Toen vond ik het niet normaal en ik ben daarom gestopt met het fokken. Want de paar Roborovksi's die ik had, had ik ook gekruist met de gevlekte lijnen. Ik had niets meer zitten waar ik nog tevreden mee was.
In 2017 werden op Facebook foto's van blauwe en blauw gevlekte Roborovski's geplaatst. Ook deze variant zou recessief zijn. De vraag is of het wel om blauw gaat of om een verdonkeringsfactor. Maar het gaat nog wel wat jaartjes duren voordat we alles over deze mutatie weten. Het eerste wat ik gehoord heb is dat ze vooral met vlekken gefokt worden omdat de totaal blauw gekleurde varianten niet lang leven. Het kriebelt ingeval om hiermee te fokken!
Martin Braak
(c) Februari 2018