Op 7 april 2013 was het zover: de terugkeer van de N.K.V. op Exoknaag. En niet zomaar een terug keer! Er waren meer dan 500 knaagdieren ingeschreven waaronder meer dan 350 tamme ratten. En dit keer waren de chinchillas ook vertegenwoordigd.
Afgelopen jaren werd in april op de Exoknaag het evenement de Rebas Trofee georganiseerd. Vrijwel alle vrijwilligers die aan dit evenement geholpen hebben, zijn ook lid van de vereniging N.K.V. In overleg is in januari 2013 besloten om de pluspunten te combineren: N.K.V. houdt een open groot internationaal knaagdieren evenement naar Nederlandse maatstaven.
In de aanloop naar het evenement moest er veel werk verzet worden en dat ging niet allemaal zonder problemen. De website werd omgebouwd en op moment dat het online stond, bleek het niet helemaal goed te functioneren. De website werd namelijk op rebastrofee.nl gehost en de link nkvbokaal.nl was alleen maar een redirect. De links naar bepaalde onderdelen via nkvbokaal.nl werkten niet goed. Dit kon uiteindelijk opgelost worden. Maar dat was niet alles. De meeste dieren worden bij dit soort evenementen op het laatst moment ingeschreven. En zonder dat wij iets aan kon doen, vertoonde de emailserver van de webhoster het laatste paar dagen voor de sluitingsdatum problemen. Inschrijvers lukten niet om de inschrijving definitief te maken. Maar gelukkig waren de problemen van tijdelijk aard en werden de mensen van links en rechts via Facebook geholpen.
Ook het enorm aantal niet erkende kleurslagen leverde wat problemen op. Ga er maar aanstaan om allemaal verschillende kleuren die niet erkend te zijn, te herkennen en bij elkaar te zetten. Want dacht je dat inschrijvers een zelfde benaming voor een kleurslag gebruiken
Monique Harmsen werd er soms gek van! Maar zoals wij Monique al jaren kennen, ging ze er geheel voor en ook deze klus klaarde zij. Met veel inspanning heeft zij alle inschrijvers in een nieuw aangeschaft programma ingevoerd en een catalogus gemaakt. Juliet van Ree heeft haar geholpen met een prachtige cover. Ook het vraagprogramma, eveneens met een mooie cover gemaakt door Juliet, heeft Monique verzorgd.
De stand is grotendeels geschilderd in een nieuwe kleurstijl. Deze verf was gesponsord door Rolsma natuurverven. Deze verf is geheel gebaseerd op natuurlijke ingrediënten. Het is gemaakt van o.a. vlas dat omgezet wordt in lijnolieverf. Er is geen enkel chemisch product aan deze verf toegevoegd. In het programma Kassa is het getest en kwam als beste verf uit de bus! Maar er was niet voldoende verf om alles tijdig te verven. Maar René Bastiaans heeft dit mooi opgelost om de tafels zo neer te zetten dat de op nieuw geverfde tafels vooraan stonden en de niet geverfde tafels midden in de cirkel.
Versele-Lage heeft alle bekers en een prachtige N.K.V. bord gesponsord. Dit bord was prachtig. Ieder bezoeker zag op één oog opslag dat de N.K.V. dit evenement organiseerde. In de morgen heeft René alle bekers voor een geweldig grote spiegel opgestapeld wat een geweldig aangezicht gaf.
Al vroeg in de ochtend kwamen de eerste inschrijvers. En het duurde niet lang voordat alle tafels met verschillende kooien in verschillende maten en kleuren gevuld waren. En dat de keurmeesters aan hun grote klus begonnen. Katja van Rossum keurde voor het eerste keer zelfstandig en keurde de kleurmuizen. Aly Bennink eveneens voor de eerste keer en keurde de Russische dwerghamsters. Anneke Vermeulen keurde de Syrische hamsters en gerbils. Mark Kalberg keurde de Campbelli dwerghamsters en een aantal kleurmuizen. De ratten werden aan de ander kant door vijf
keurmeesters uit verschillende landen gekeurd: Rian van Andel, Sheila Sowter, Sari Anderson, Mirka Versela en Dr. Stephan Flechsig.
Zowel bij de Campbelli als de Russische dwerghamsters zag je grote verschillen in bouw, type maar ook in de kleur. Het was heel duidelijk dat de dieren uit verschillende landen kwamen. Zo zag je bij de Campbelli dwerghamsters grove haartypen en korte haartypen met veel haarinplant. Ook de kopvormen waren erg verschillend. Bij de Russische dwerghamsters zag je donker wildkleur en de meer warme bruine wildkleur. Deze dieren werden aan de hand van de Nederlandse standaard gekeurd en er werd hierbij geen rekening gehouden met de voorkeuren in der verschillende landen waar de inschrijvers vandaan kwamen.
Anneke Vermeulen vertelde bij het keuren van een Syrische hamster dat ze vermoede dat één van de voorouders een rex haartype heeft. Navraag leerde dat ze gelijk had! Zij vertelde dat je aan de hand van de haar inplant, de stand van de snorharen en de haartoppen kunt zien dat een hamster een rex voorouder heeft. Advies is daarom om de rex haartype niet overal zomaar door heen te fokken.
Na de inschrijf sluitdatum kreeg de N.K.V. nog een mail van Chantal en een telefoontje van haar moeder. Chantal moest voor haar school een hamster laten keuren. En ze kwamen erachter dat dit het enige moment was om haar hamster te laten keuren. Of dit wel kon want anders
Tussen de lijst stond hamster met nummer 55A. En die kreeg 92 punten. Niet mis toch?
De kleurmuizen waren diverse van kleur. Het waren net snoepjes: witten, zwarten, gevlekten, driekleuren en ook dit jaar borstelharen. En daarvan heb ik een paar op foto gezet. De zwarte muizen zijn gewoon weg niet op foto te zetten zeg! En op een gegeven moment had ik een chocola kleur prachtig op foto staan... Zegt Katja: dat is een te lichte chocola kleur, die moeten veel donkerder zijn. Shit! Want ook deze kleur is zeer lastig op foto te krijgen. Later heb ik een betere chocolade kleur muis op foto gezet. Oeps, de eerste oeps voor Katja was ook een feit! Eén van de kleurmuizen nam de benen en liep over de grond. Ik had de muis te pakken, alleen beet hij me. En ik lied hem daarom weer los. Maar gelukkig kon deze gevangen worden. Dit had niet veel geschild trouwens!
Dit keer waren er ook borstel muizen aanwezig. Een variant die we weinig zien. Goed om te zien dat de mutatie nog gefokt wordt en dat zo iets niet verloren gaat. Bij de gerbils zag je eveneens verschillen in bouw en type. Ook hier was het goed te zien dat fokkers uit verschillende landen verschillend beleid op na houden. Ook waren er nieuwe kleuren zoals wit donkeroog en blauw. Eén van de blauwe gerbils kwam wel erg bruin over en had ook robijnkleurige ogen. Of dat echt blauw was?
De tamme ratten werden één voor één gekeurd. Veel van de ingeschreven tamme ratten waren niet erkend. Bij de keuring hielden de meeste keurmeesters de kooi voor zich. En de rat werd op de tafel achter de kooi gekeurd. Nadeel was dat je nauwelijks leuke fotos van kon maken en dat mensen alleen van bovenaf kunnen meekijken.
De prijsuitreiking zou om drie uur zijn. Met deze hoeveelheid dieren lukte dat niet. Na vieren werden de prijzen uitgereikt en gingen de deelnemers één voor één naar huis.
Bij deze wil ik alle vrijwilligers, alle keurmeesters en alle sponsors bedanken. De eerste N.K.V. Bokaal was een groot succes wat naar meer smaakt!
Martin Braak
Geschreven voor N.K.V. Jaarboek 2013