Als een dwerghamster ontsnapt, dan gaat hij eerst op pad. Wanneer hij al een tijdje uit de kooi is, dan gaat hij op zoek naar een nieuwe slaapplaats. Meestal gaan ze achter of onder de kast zitten. Of achter de gordijnen. Daarom is het belangrijk dat je eerst alle deuren sluit. Ook moet je toezien dat de buitendeuren dicht zijn en niet door een binnenkomend persoon open gelaten wordt. Als je katten of honden hebt, zorg er dan voor dat deze dieren opgesloten worden. Voor hen is een loslopende dwerghamster een prooi. En daarna kan de zoektocht beginnen.
Kijk eerst achter de gordijnen. Daarna achter en onder de kasten. Onderzoek elk hoekje. Alle plaatsen waar je dwerghamster achter of onder kan gaan zitten. Houd voor de zekerheid een klein bakje bij de hand, waar je jouw dwerghamster in kan doen. Wanneer ze een poosje uit de kooi zijn, kunnen ze namelijk heel snel en niet te hanteren zijn. Wanneer je dwerghamster heel snel is, dan kan je een handdoek gebruiken. Die kan je over je dwerghamster leggen op het moment dat je hem ziet.
Het komt voor dat je na een uitgebreide speurtocht toch je dwerghamster niet gevonden hebt. Waar kan hij toch zijn? Wat je kunt doen is in elke kamer bij elke hoek een paar zonnebloempitten leggen. Natuurlijk moet je ervoor zorgen dat de deuren dicht blijven en de deuren waaronder hij kan kruipen bedekken met papier of een handdoek. Je moet proberen te voorkomen dat hij ergens anders heen gaat. En natuurlijk moet je ervoor zorgen dat er verder geen voer te vinden is. De volgende ochtend kan je aan de hand van de opgegeten zonnebloempitten zien in welke kamer hij zit. Ze gaan namelijk in de nacht op zoek naar eten.
En zet ook een laag schaaltje water in de kamers. Vaak wordt hier niet aan gedacht maar wanneer je dwerghamster al een poos ontsnapt is kan hij nergens wat drinken.
Ook heb je diervriendelijke muizenvallen en die werken natuurlijk ook voor dwerghamsters. Ja, de niet diervriendelijke muizenvallen werken ook, maar je wilt toch je liefje levend terug? Dus die moet je niet gebruiken!
En waar moet je op letten bij de aanschaf van een kooi? De deurtjes moeten goed stevig vast zitten en mogen geen opening zo groot als een 50 eurocent hebben. Sommige deurtjes hebben dat namelijk. Die kan je heel simpel met een ijzerdraadje dicht maken. Ook moet je letten op de ruimtes tussen de tralies. Die spijlen moeten namelijk niet te ver uit elkaar staan. Zeg maar niet verder dan een halve centimeter.
Een voorbeeld van een verkeerd deurtje, de opening is te groot
Zelf ben ik een fokker en heb ik een heleboel dwerghamsters en mij overkomt het ook wel eens dat een dwerghamster ontsnapt. Bij mij in de huiskamer liggen daarom op een paar plaatsen 2 zonnebloempitten. In de ochtend kijk ik meestal even naar deze zonnebloempitten, die liggen zo dat ik ze goed kan zien: 2 bij de gordijnen en 2 naast mijn computerbureau. Ook heb ik op een paar plaatsen, waar ze meestal achter gaan zitten, zonnebloempitten gelegd zodat ik weet of ze in die hoek wel of niet zijn geweest. Wanneer ik in de ochtend de twee zonnebloempitten niet meer zie, dan is het mis! Help, ik heb een loslopende dwerghamster!
Martin Braak, 17 juli 2008
Geschreven voor de N.M.C. Site, www.KleineKnaagdieren.nl
Aanvulling anno 2021
Dit artikel is meer dan 10 jaar geleden geschreven en nog steeds "up-to-date". Naast de paar zonnepitten die op verschillende plaatsen liggen, heb ik tegenwoordig ook lege kartonnen doosjes heb staan van ongeveer 20 cm hoog en groot. De ontsnapte dwerghamster zoekt een schuilplaats en blijkbaar vinden ze die kartonnen doosjes ideaal om in te gaan slapen. Ze hamsteren voer wat eventueel nog op de grond te vinden is. Ik kan door te kijken in deze doosjes zien of een hamster ontsnapt is