Portfolio

Toen ik ongeveer acht jaar oud was, kreeg ik mijn eerste computer: een Commodore 64. Het duurde niet lang of ik begon in Basic te programmeren. Maar ik kwam al snel in aanraking met Assemble. Met behulp van een cardridge en een module genaamd Monitor kon je in andermans programma's kijken en zelf assemble schrijven. Na de Commodore 64 kwam de Commodore Amiga tijdperk en ook hierop programmeerde ik in assemble (68000). Daarbij maakte ik gebruik van het programma Seka / AsmOne. Ik programmeerde naast intro's en demo's ook (gebruik)programma's waaronder een muziekprogramma gebaseerd op synthetische muziek en een inpakprogramma om software kleiner van formaat te maken. Zo rond 1995 ben ik gestopt met programmeren in assemble. Mede omdat Commodore failliet ging en de PC geen programmeertaal kende waarmee ik uit de voeten kon.

In de jaren 1995-2004 heb ik vrij weinig op het gebied van programmeren gedaan. Het was de tijd van de nieuwsgroupen, dvd-films, muziek, etc. Ik was toen klaar met mijn studies en had ook minder tijd in verband met mijn werk. Wel had ik een website over mijn katten, mijn hamsters en mijzelf gebouwd. Maar dat stelde toe nog maar weinig voor.

In 2004 registreerde ik www.Dwerghamster.nl en ben ik begonnen in het verdiepen in html/css/php. De eerste versie was een informatieve website over dwerghamsters. Er stond alleen informatie op over voeding, huisvesting, waar ze vandaan komen en de kleuren. Om de website persoonlijker te maken ben ik later gestart met een fotoalbum waarin duizenden foto's staan en het bijhouden van een weblog. In loop der jaren zijn er veel aanpassingen geweest. Zo is het hartje van de website, de hoofdroutines, een aantal keren geheel opnieuw geprogrammeerd inclusief de daarbij behorende template. De huidige website draait op versie vijf. In 2007 heb ik, net als voor dwerghamsters, een algemene informatie website over de Syrische hamster gemaakt. Al snel merkte ik dat het lastig was om meerdere websites goed te onderhouden en dat er veel overeenkomsten tussen deze twee sites waren. Daarom heb ik later deze twee websites met elkaar geïntegreerd. In eerste instantie hadden de bezoekers van www.Dwerghamster.nl en www.SyrischeHamster.nl dit niet door. Het onderdeel Syrische hamster stond geheel los en had eigen algemene informatie gedeeltes. In 2012 zijn alle scripts en teksten herschreven en wordt er tussen de soorten hamsters geen onderscheid meer gemaakt. In december 2017 is de website responsive c.q. mobiel vriendelijk gemaakt. En in 2020 is versie vijf gelanceerd met grote aanpassing in het menu systeem en nog meer mobiel vriendelijker.


Homepage 1999

Versie 2004

Versie vanaf 2008

Versie vanaf 2006

Versie vanaf 2009


Een ander project die ik in 2004 begonnen ben, was PraatPlaats.nl. Dit samen met Joost. PraatPlaats.nl was de plaats waar je over je hobby's kon praten. Bij PraatPlaats.nl waren verschillende fora aanwezig zoals een forum over hamsters, konijnen, muizen, ratten, vissen en schilderen. Helaas waren er een paar moderators die een eigen forum gingen oprichten en de leden daar uitnodigen. Bepaalde fora werden daardoor slecht bezocht en het beheren van PraatPlaats.nl kostte mij best wel veel tijd. Vooral als er onenigheden tussen forumleden waren die uitgesproken moesten worden. Daarom heb ik in 2007 de stekker uit PraatPlaats.nl getrokken. Het schilderforum is zelfstandig door Brigitte doorgezet en is te vinden op www.SchilderenEnzo.nl. Met betrekking tot de technische kant van het forum help ik nog steeds.


www.PraatPlaats.nl 2005-2007

www.RebasTrofee.nl vanaf 2010


In 2005 vroeg René Bastiaans of ik mee wilde werken aan een digitale nieuwsbrief die de Belgische vereniging Rodent wilde gaan uitbrengen. Het was bedoeld als campagne en om een groot doelgroep te bereiken. Wel was de voorwaarde dat het zowel in Nederlands als Frans uitgebracht werd. In zes maanden tijd stond de website, echter veel afspraken qua aanlevering artikelen, informatie en vertaling werden niet nagekomen. René en ik hebben in januari 2006 samen toch besloten om de website online te zetten en ervoor te gaan. Elke maand werd een nieuwe update uitgebracht waarbij voor elk knaagdiersoort een nieuwe artikel uitgebracht werd. In begin waren veel mensen enthousiast en werden verschillende leuke artikelen aangeleverd. Maar het bestuur van de vereniging vond dat de Franse en de Nederlandse nieuwsbrief tegelijk uitgebracht moest worden. Een paar maand later stond ook de Franse versie online en toen begonnen de problemen. Voor iedereen was het veel te veel werk en ik kon geen Frans lezen en schrijven. De vertalingen verliepen niet vlekkenloos en duurde erg lang Gelijk uitbrengen was gewoon weg geen optie en in verband met te weinig actieve leden en stoppen van essentiële bestuursleden, viel de vereniging Rodent uit elkaar. René, Marian (de secretaris van de website) en ik hebben de Rodent Nieuwsbrief verder voortgezet onder een nieuwe website www.Knaagdieren.info.


Rodent Nieuwsbrief

NKV website 2005


Iets later maar eveneens in 2005 ben ik door de Nederlandse Knaagdierenfokkers Vereniging gevraagd of ik hun webbeheerder wilde worden. Dit omdat de zojuist gelanceerde website erg kinderlijk was en de webbeheerder openlijk ruzie op de website maakte. Op zeer korte termijn heb ik een standaard, klein maar een functionele website voor de vereniging gebouwd.

Knaagdieren.info liep als een trein. Er was maar één maar! Er waren te weinig actieve mensen en er ging steeds meer tijd zitten in het vinden van geschikte artikelen of schrijvers die voor de website een stuk wilden schrijven. René en Marian waren eveneens bestuursleden van de vereniging NKV. En om de vereniging te promoten heeft NKV aan de hand van hun ideeën gevraagd of het mogelijk zou zijn om Knaagdieren.info en NKV website te fuseren. Tevens zou vanuit de vereniging leden artikelen voor de website schrijven zodat regelmatig updates plaats zouden vinden. Aan de hand van deze ideeën en een globale tekening hoe de website eruit zou kunnen zien, is er in 2006 een overeenkomst gesloten en heb ik een website gebouwd die tot heden nog steeds draait. Het is functioneel voor de vereniging (ledenlijst, emailsysteem, informatie over de vereniging) en het is tevens een voorlichtingssite over de verschillende knaagdiersoorten inclusief een artikelen systeem waarbij in regelmaat een artikel of nieuwsbericht geplaatst wordt.


www.Knaagdieren.info

NKV website vanaf augustus 2006


In de zomer van 2009 ontstond het idee om samen met mijn broer een VOF op te richten en een webwinkel in Lego te beginnen. Het leek mij altijd al een uitdaging om zo'n systeem te bouwen en mijn broer wilde graag handelen. Op 15 augustus 2009, net voor de Sinterklaastijd, ging de website www.Legodozen.nl online. Mijn broer kreeg in deze tijd ander werk met meer zekerheid en de marges lagen onderdruk. Daarom is eind 2010 besloten om met de webwinkel te stoppen.

René Bastiaans heeft altijd nieuwe ideeën en zo ontstond het idee om de keuring die NKV jaarlijks in maart/april op Exoknaag hield uit te bouwen naar een groter evenement met internationale omvang: de Rebas Trofee. Maar de eerste keer verliep niet alles vlotjes en er waren veel verbeterpunten. Bij de aanloop van de organiseren van de tweede Rebas Trofee verliep de communicatie met de toenmalig bestuur van NKV niet goed en zij zagen af van het evenement. Op dat moment moest Rebas Trofee zelfstandig worden en we kregen geen bevestiging of we de website van NKV mochten gebruiken voor de organisatie van de tweede Rebas Trofee evenement. Daarom werd de organisatie deel van de website verhuisd naar www.Rebas.nl, een site die ik voor Rebas heb gebouwd. Na de tweede Rebas Trofee is in de winter van 2010 de website www.RebasTrofee.nl gemaakt. Mede omdat naast de Rebas Trofee ook de bedoeling was om een tweede evenement te organiseren: de John Qualm Bokaal. Later is dit evenement overgedragen aan een ander dierenvereniging. De website RebasTrofee.nl is voor het evenement die jaarlijks in april gehouden wordt, nog steeds online en is gebaseerd op de scripts die ik in 2009 geschreven heb voor Legodozen.nl en de in aanbouw zijnde website over de tamme rat.

In de lente van 2010 hebben René Bastiaans en ik afgesproken om samen een website over de tamme rat te schrijven. Geleidelijk door het jaar heen is de website qua routines geschreven. Het kostte veel tijd om alles in de puntjes uit te werken. Vooral in de zomer 2011 heb ik hard aan de site gewerkt. De website www.AllesOverRatten.nl is uiteindelijk op 31 december 2011 online gegaan.


Legodozen.nl 2009-2010

www.AllesOverRatten.nl


Februari / maart 2012 ben ik vanaf nul punt begonnen met het schrijven van de nieuwe website routines t.b.v. Dwerghamster.nl versie 4. Daarbij heb ik gebruik gemaakt van de ervaring opgedaan bij het schrijven van de webwinkel www.Legodozen.nl en AllesOverRatten.nl. Als basis en doel was dat ik één programma bouw die voor al mijn websites gebruikt kan worden. Zodat in de toekomst al de websites die ik beheer op eenzelfde manier beheert kan worden en de nieuwe functies ook op verschillende plaatsen gebruikt kunnen worden. Door veranderingen met betrekking tot hoe mensen websites bekijken en gebruik van touch screens / iPad / tablets wilde ik een site neerzetten die voor aankomende vijf jaar up-to-date is. Daarbij heb ik gekozen om gebruik te maken van JQuery en Flash te laten vallen. In de zomer 2012 waren de basis scripts klaar en in najaar 2012 heb ik al de teksten op www.dwerghamster.nl nagelezen en herzien. Daarbij zijn verschillende aanvullingen gemaakt en zijn bijvoorbeeld de kleuroverzichten geheel herschreven. In de zomer van 2011 was ik al begonnen met het maken van nieuwe foto's ten behoeve van de nieuwe website. Toch kwam ik in 2012 in tijdnood. Wat ik wilde realiseren was te veel om in 2012 af te ronden zoals een inlogdeel en een plaats waar mensen met elkaar over hamsters kunnen praten. Op 20 december 2012 is mijn nieuwe dwerghamstersite gelanceerd terwijl het nog niet af was. Mijn weblog was toen namelijk nog niet klaar. In maart 2013 ben ik begonnen met het schrijven van mijn nieuwe blogsysteem en december 2014 is dat pas afgerond en online gezet.

Net voor oud en nieuw 2012 heeft een kleine vergadering plaatsgevonden tussen Rebas team en N.K.V. Op 12 januari 2013 is in de bestuursvergadering van N.K.V. besloten dat RebasTrofee in N.K.V. opgaat. In een zeer kort tijdbestek is de website www.RebasTrofee.nl omgezet in www.NKVBokaa.nl. Daarbij zijn voor het eerst mijn scripts gebruikt die ik eveneens voor mijn dwerghamstersite gebruik.


Dwerghamster.nl versie 4

www.NKVBokaal.nl



NKV website vanaf januari 2014
Vanaf mei 2013 ben ik aan de slag gegaan om de website van de vereniging N.K.V. geheel te herschrijven. Daarbij zijn de scripts gebruikt m.b.t. Dwerghamster.nl gebruikt. Op de N.K.V. site stond veel oude informatie en dat was zeer noodzakelijk om te updaten en te herschrijven. In de zomervakantie heb ik o.a. de standaarden herschreven, de lijsten met dieren opgesteld en een conversie script voor de artikelen geschreven. Maar na de zomervakantie was de website nog steeds niet klaar. Dit wilde ik in het najaar doen. Echter die tijd ging in 2013 op in het ontwikkelen van de Opdrachtmanager, een programma dat het samenstellen van jaarrekeningen en aangiften begeleid. Dit programma was in december concept klaar en zodoende kon ik in december 2013 de laatste puntjes op de i zetten qua afronden van de website N.K.V.

Wat de meesten niet realiseren, is dat achter de website een administrator console zit. Hier wordt de online versie van de ledenlijst bijgehouden inclusief of de leden hun contributie hebben voldaan. Vanuit de console kan een mail opgesteld worden die naar de leden gestuurd wordt. De website kent een eigen emailscript die ervoor zorgt dat wanneer een mail niet verstuurd wordt, deze opgeslagen wordt t.b.v. latere verzending. Leden kunnen hun eigen gegevens wijzigen en op moment dat dit gebeurd gaat er automatisch een mail de deur uit om zowel de secretaris als de penningmeester op de hoogte te stellen.

In 2014 heb ik verschillende verbeteringen doorgevoerd en heb ik aan de verschillende websites gewerkt. Zo heb ik het inschrijfformulier op de website van N.K.V. geheel herschreven. Voor mijn werk heb ik een online programma gebouwd voor het converteren van Audition projecten naar Caseware. Zodat eenvoudiger en efficiënter geconverteerd kan worden. Daarnaast heb ik me bezig gehouden met de Timeline script. Helaas, doordat ik het veel te complex aangepakt heb, liep ik elke keer tegen problemen aan. Op een gegeven moment heb ik het laten varen. In 2014 heb ik heel mijn blog programma herschreven en gelanceerd. Het is nu één met de website geworden.

2015 heb ik de website www.AllesOverRatten.nl aangepakt. De website liep op verouderde scripts en na de update van de server werkte e.e.a. niet meer. Het was dan ook hoogtijd dat deze website op de nieuwe scripts ging werken. Na het converteren heb ik delen van de website herschreven. En daarnaast is er een kleurengenerator voor de tamme rat bijgekomen. Het lastige hiervan was de hoeveelheid mogelijkheden en ik heb mijn script geoptimaliseerd zodat binnen een seconde alle mogelijkheden berekend worden.

Natuurlijk werden in 2016 updates doorgevoerd met betrekking met de diverse websites. In 2016 ben ik begonnen met een html5 cloudprogramma om vragenlijsten te versturen. Dit programma heb ik 'Eshuis-Vraagt' genoemd. Diverse collega's hadden de wens om een op maat gemaakte vragenlijst per email te versturen waarbij verschillende personen de vragenlijst digitaal kunnen beantwoorden. Bij het schrijven heb ik me ook gericht op jquery en het gebruik maken van animation css. Toen het programma in beta was, gaf de hoofd van IT afdeling kritiek dat het om eenzelf geschreven programma ging en is het nooit verder getest. En ik heb het nooit afgemaakt.


Eshuis Vraagt

www.SantaClause.nl


Begin 2017 heb ik op basis van de in 2016 geschreven scripts www.SantaClause.nl gebouwd. Het gaat hier om een countdown programma dat aftelt naar de kerstdagen. Inclusief een informatiepagina over kerst en de kerstman. De hele website is responsive en dus mobielvriendelijk. Het aantal bezoekers steeg in oktober 2017 mega. Doordat Google zelf het antwoord op de vraag 'hoeveel dagen tot kerst' gaf, zakte de bezoekersaantallen in. De website dient ook als test hoe Google een pagina indexeert en ik probeer om ook met de zoekterm kerst en kerstman gevonden te worden. In 2018 begonnen de bezoekers vanaf de zomervakantie weer te komen en bedroeg gemiddeld tussen de 40 en 80 bezoekers per dag. Tegenwoordig komen er 100 bezoekers per dag door het jaar heen en vanaf september stijgt dit naar ongekende aantallen.

December 2017 heb ik de website www.Dwerghamster.nl responsive en mobielvriendelijk gemaakt. Alle artikelen en pagina's zijn doorgenomen en aangepast. In het verleden waren er verschillende tabellen gemaakt om zo foto's en tekst goed te krijgen. Daarnaast is afscheid genomen van de oude JQuery scripts en vervangen door JQuery 3 scripts. Dit is o.a. de lightbox scripts en uniform scripts qua formulieren. Het duurde een paar maand voordat Google alles goed geïndexeerd had. Eenmaal alles geïndexeerd vond Google mijn site mobiel vriendelijk genoeg om de website als mobile first te classifiseren.

Mei 2018 heb ik AllesOverRatten.nl technisch geüpdate. Dit zodat de rattensite op de laatste scripts loopt en dat het eveneens mobiel vriendelijk is. De update kostte wat tijd omdat de website eigen template routines heeft. En omdat alle pagina's doorgenomen moesten worden. De foto's moesten allemaal aangepast worden en deze site gebruikte veel meer klikbare foto's.

2018 is het moment dat ik op www.Dwerghamster.nl meer dan 1.000 blogs gepost had. Een moment om stil te staan: 11 jaar bloggen, 275.000 woorden, 1,7 megabyte aan geschreven data. Totaal 475 reacties op mijn blogs.

Opdrachtmanager Eshuis screenshot Voor de zomervakantie heb ik een memo geschreven over de toekomst van de Opdrachtmanager, een programma dat bij het kantoor waar ik werk gebruikt wordt voor het samenstellen van de jaarrekeningen. De opdrachtmanager stamt uit 2013 en tussentijds slechts enkele updates gehad. Om een nog beter te maken en weer voor jaren weer up-to-date te zijn, heb ik de Opdrachtmanager versie 2 gemaakt. Dit is geen update maar geheel opnieuw geschreven programma waarmee samengesteld kan worden.

Eind 2018 kreeg ik een bericht van One.com dat zij de php versie updaten naar 7.2. Alle sites stonden op 5.6 en ik ben in november begonnen met het corrigeren van foutieve scriptcodes. In 2013 had ik besloten om alle variabelen te noteren als $test[naam] en dat mag formeel niet meer. De website van de NKV (vereniging voor kleine knaagdieren) stond nog op mijn oude scripts en die gebruikten nog mysql routines. December 2018 heb ik alles gecorrigeerd en heb ik de website van NKV ook op de laatste versie van mijn scripts gezet.

In 2018 door het jaar heen heb ik diverse keren gewerkt aan www.Kleurmuis.nl, een site over de muizen. Ik was daar al in 2016 en 2017 mee bezig. Maar in deze jaren lukte in verband met het overlijden van mijn vader en moeder het me niet om het af te ronden. In 2018 heb ik grote stappen gemaakt en heb ik het concept klaar staan. Toch heb ik de site niet na de zomervakantie gelancheerd. Ik wilde de puntjes op de i zetten, maar dat lukte ook eind 2018 niet. Op 1 januari 2019 is de site online gezet. Beter online en langzamerhand verbeteren, dan dat de site verborgen staat. Ook al zitten her en der taalfouten in en kan het nog veel uitgebreider, het is denk ik voor anderen ook waardevol.

2019 stond in de teken van kleine verbeteringen qua scripts en websites. Qua beveliging heb ik e.e.a. verbetert. Dit in verband met een poging tot een hack op mijn website. Daarnaast heb ik nog wat gewerkt aan Eshuis-Vraagt, maar het heeft niet geleid tot een product dat af is geworden. In de zomer heb ik mijn fotoalbum aangepast en nieuwe jquery scripts toegevoegd zodat foto's automatisch geladen worden. Voor mijn werk ben ik veelal bezig geweest met de IB Manager V2.0. Deze was pas in het 1e kwartaal van 2020 klaar.


Dwerghamster.nl versie 5 vanaf 2020

Kleurmuis.nl


En toen brak in 2020 het coronavirus uit. Eind maart en april 2020 heb ik me bezig gehouden met het updaten en herschrijven van de algemene scripts en de template routine. In de zomervakantie heb ik de website geconverteerd naar de nieuwe scripts en de template afgerond. De gekozen weg m.b.t. grid style leidde tot heel veel andere problemen zoals dat het niet werkte op Internet Explore 11. En ik merkte elke keer dat het net niet goed werkte. Pas begin augustus was ik tevreden met de scripts en layout (maar ook weer niet). Richting december heb ik elke keer beetje bij beetje verbetert en teksten nagelezen en verbetert. Op 24 december 2020 heb ik versie 5 van Dwerghamster.nl online gezet zodat ik in de laatste week van 2020 diverse bugs eruit kon halen.

Februari 2021 ben ik begonnen met het omzetten van AllesOverRatten.nl qua scripts en template. Want deze site moest ook op dezelfde scripts komen te staan als de dwerghamster website. En qua layout was hij ook verouderd en mobiel niet zo vriendelijk. Al snel begon dit vorm te krijgen en heb ik een mooie CSS animatie toegevoegd. Namelijk dat het logo van rechts naar links gaat. Tevens dat de foto's mooier in beeld komen. Maar door de drukte in april en mei kon ik helaas niet te veel aandacht aangeven en schoof ik het door naar mijn zomervakantie. En in mei ben ik begonnen met de eerste aanpassingen aan www.Dwerghamster.nl. Want Google had in mei een update gelancheerd waardoor websites die sneller laden en beter site-vitaliteit hebben, hoger gerankt worden. Ik heb een script geschreven die alle foto's om heeft gezet naar webp formaat. Maar in juni merkte ik dat Google Insight scores nog steeds niet goed genoeg waren. De site was traag qua laden.

Dwerghamster.nl 2021 site
Dwerghamster.nl 2021
AllesOverRatte.nl 201 site
AllesOverRatten.nl 2021


In de zomervakantie ben ik eerst begonnen met het updaten van de template script van de dwerghamster website. Ik heb de scripts elke dag verfijnd, stukjes herschreven en al snel werden de laadtijden met 2 tot zelfs 3-4 seconden sneller. Helaas moest ik de moeilijke besluit nemen om afscheid te nemen van de doorzichtige border. Het is iets waar ik zo trots op ben dat ik ruim 10 jaar geleden bedacht heb en mijn site uniek maakt qua layout. Maar de webbrowsers vinden het niet leuk. Er waren elke keer kleine problemen met de responsive uiterlijk. Daarnaast om de laadtijd zo snel mogelijk te maken, moet de website geminimaliseerd worden. In de kleinste elementen heb ik dat gedaan. Ook de volgordes hoe de website geladen wordt, is totaal aangepast. Er wordt zelfs gebruik gemaakt van techniek om scripts pas te gaan laden op moment dat de website gerenderd is.

De nieuwe layout van Dwerghamster.nl is begin augustus 2021 online gekomen. En in de eerste twee weken van augustus 2021 verfijnd. En de nieuwe versie van AllesOverRatten.nl is op 24 augustus 2021 online gezet. Daarna in de maanden daarna elke keer verbeteringen doorgevoerd met betrekking tot laadtijden, alt tags en verbetering in html5 code. Pas eind oktober was me gelukt om een goede score voor Google webvitals te krijgen op basis van 28 dagen gemiddelde. Eind 2021 zag je heel iets stijging qua vertoningen bij Google search. Ook is tussentijds Kleurmuis.nl op de nieuwe scripts en template gezet zodat deze website eveneens sneller laad en mobiel vriendelijker is.

In september 2021 ben ik begonnen met Kerst-info.nl, een website over kerst. Dit wordt voor mij een lange termijn project en zal niet op korte termijn online komen. Heel 2022 heb ik hieraan niet kunnen werken. Begin 2022 heb ik de Campbelli dwerghamster deel op mijn website www.Dwerghamster.nl grotendeels herschreven en verbeterd. Dankzij mijn Campbelli dwerghamster project heb ik ook diverse nieuwe foto's geplaatst. En is het onderdeel hoe de mutaties werken helemaal aangepast. Om de website nog sneller te laden heb ik Cloudflare ingesteld. En dat werkt erg goed. Maar ik moest wel een aantal scripts aanpassen in verband met de beveliging en inloggen.

Door de update van PHP werkte de website www.KleineKnaagdieren.nl niet meer en is het offline gehaald.