De kooi
Voor hamsters zijn er op de markt verschillende kooien in verschillende maten en vormen. Zo heb je naast de standaard rechthoekige traliekooien ook kooien met één of zelfs meerdere verdiepingen. Maar houdt er rekening mee dat hoe hoger de kooi is, hoe harder een val voor een hamster kan zijn. Houdt bij de hoogte van de kooi rekening met de soort hamster. Ook zijn er Mary en Duna kooien. Dit zijn hele langwerpige kunststofbakken met een kap gemaakt van tralies of een plastic kap. Ook kan je een glazenbak of aquarium gebruiken. En tegenwoordig kan je daar een standaard afsluitdeksel voor kopen. Eén ding is waar je bij stil moet staan. En dat is dat de grootte en de inrichting voor de hamster belangrijker is dan het uiterlijk!
Let bij tralies op dat dit de spijlafstand niet groter dan één centimeter mag zijn. Wanneer het groter is, kan namelijk de hamster ontsnappen. Ook moet je letten op de sluiting van de kooi. Er mag geen ronde gat in het deurtje zitten (zie foto). Een voordeel van een traliekooi is dat je hamster kan klimmen en kan knagen. Sommige hamstereigenaren zien het knagen als iets negatiefs. Maar wetenschappelijk is bewezen dat alle hamsters aan tralies knagen. Maar dat het wel zo is dat hoe groter de kooi is, hoe minder lang de hamster knaagt. Bij traliekooien kan het waterfles handiger gemonteerd worden dan bij een dichte bak. Een nadeel van een traliekooi is dat de hamster ook regelmatig spit en dat dan zaagsel en andere nestmaterialen buiten de kooi terecht komen. Ook heb je speciale kooien met buizen. Dit zijn kooien die uit verschillende onderdelen bestaan en later uitgebreid kunnen worden. Via een buizensysteem worden verschillende ruimtes met elkaar verbonden. Het kan leuk voor een hamster zijn, maar realiseer dat de buizen ook geregeld schoon gemaakt moeten worden. De buissystemen van verschillende merken sluiten niet op elkaar aan.
Bij de aanschaf van de kooi moet goed nagedacht worden over de kooigrootte. Syrische hamsters hebben een groter kooi nodig dan een dwerghamster en hoe groter de kooi, hoe beter het is. In de dierenwinkels kan je veel kooien vinden die eigenlijk te klein zijn. Je moet rekening houden hoe de kooi ingericht moet worden. Een handvat hiervoor is dat een dwerghamster 50 x 30 centimeter vrij moet kunnen lopen zonder belemmeringen en Syrische hamsters 60 x 40 centimeter. Zonder belemming is ook zonder dat de hamster weg zakt in dik bodembedekking. Het moet een normaal loopvlak zijn. Alles wat je qua inrichting toevoegd zoals een huisje, een molentje, een plek met extra veel bodembedekking, voerbak etc. komt qua oppervlakte hier bovenop. Bij zo'n inrichting moet je denken aan een kooi voor dwerghamsters met een maat van 70 x 50 centimenter (= 3.500 cm2) en voor Syrische hamsters 100 x 50 centimeter (= 5.000 cm2). De Chinese dwerghamster is een echte klimmer. Houdt bij de aanschaf van de kooi hier rekening mee. In een hoger kooi kan namelijk gemakkelijk voorwerpen staan zoals een boomstam.
De plaats van de kooi
Bij de plaats van de kooi moet je rekening houden dat een hamster niet van tocht houdt. Ook mag het niet al te koud, maar ook niet al te warm zijn. Dwerghamsters kunnen beter tegen kou dan de Syrische hamster. Dit komt omdat een Syrische hamster bij temperaturen lager dan tien graden in winterslaap kunnen gaan. De kooi moet altijd in de schaduw staan. Een hamster kan namelijk niet tegen de zon. Ook moet de hamsterkooi op een rustige plaats staan en niet pal naast de televisie of een hifi installatie. Hij slaapt namelijk overdag veel.
Bodembedekking
Op de markt zijn verschillende soorten bodembedekking te verkrijgen. Waar je op moet letten is dat de bodembedekking niet te scherp is. Scherp materiaal kan namelijk wondjes veroorzaken en dat kan leiden tot abcessen. Ook moet je op de zachtheid van het materiaal letten. Hoe zachter het materiaal, hoe fijner de hamster het vindt. Ze hebben hier wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Wetenschappers hebben allemaal kooien met buizen aan elkaar verbonden en in elk kooi verschillende bodembedekking gedaan. En gekeken welke kooi de hamster ging slapen. De hamster koos de kooi met de zachtste bodembedekking.
Waar je ook op moet letten is dat de bodembedekking niet te stoffig is. Een hamster ademt dit namelijk in.
Let bij de hoeveelheid bodembedekking op dat er ook plaats moet zijn voor normaal lopen. Wil je de hamster een grote hoeveelheid graafmateriaal als bodembedekking geven, zorg er dan voor dat er een scheiding in de kooi aanwezig is die het bodembedekking tegenhoudt. Doe je teveel bodembedekking in, dan zal de hamster onder de bodembedekking veelal zich begeven en slapen. En ziet je de hamster niet vaak uitkomen. Bij het lopen zal hij ook wegzakken wat hij niet altijd fijn vindt. Veel bodembedekking is leuk, maar geef alles in mate.
Houtvezel / zaagsel
Iedereen kent dit materiaal en het is een standaard product dat in elke dierenwinkel te koop is. Het is zacht en warm van aard en neemt vocht redelijk op. Dit materiaal is vaak erg stoffig.
Beukensnippers
Dit materiaal bevat minder stof dan houtvezel. Het is wat harder dan zaagsel en daarom wat minder prettig als nestmateriaal. Het is ook kouder dan zaagsel. Het neemt weinig vocht op en daardoor kan het snel vieze plekken ontstaan.
Geperste korrels
Er zijn ook geperste korrels verkrijgbaar. Dit zijn korrels die geurtjes en vocht goed op kunnen nemen. Vooral de papieren versies zijn goed en niet te stoffig. Het materiaal is erg hard en niet prettig als nestmateriaal.
Hooi en stro
Hooi en stro zijn producten afkomstig van het platte land en een nadeel kan zijn dat er ongedierte zoals mijt in kan zitten. Het is zacht en warm qua aard en goed als nestmateriaal te gebruiken. Het materiaal kan erg stoffig zijn. Het is ook goed als extra als nestmateriaal te geven. Advies is om natuurlijke producten zoals hooi en stro in de diepvries te leggen. Zo gaan alle ongedierte die erin mocht zitten, dood.
Hemparade en aubiose (vezelhennep)
Dit product is erg populair omdat het product nagenoeg stofvrij gemaakt is. Tevens is het zacht en warm van aard en neemt vocht zeer goed op. Het product neemt ongeveer 12x meer vocht op als zaagsel. Tijdens de verwerking wordt stof zoveel mogelijk eruit gehaald. Daarom zie je dat bij het vernieuwen van het bodemmateriaal minder stof in de lucht komt. Wel komt er later stof vrij wanneer hamsters het materiaal als nestmateriaal gebruikt of door de kooi rent. Tevens is dit materiaal biologisch goed afbreekbaar.
Het materiaal wordt veel in de paardenwereld gebruikt en zijn per baal van 10-15 kilo te koop. De prijs ten opzichte van de hoeveelheid is goedkoop. Dit product is helaas niet bij elke dierenspeciaalzaak te koop.
Link voor meer informatie over Hemparade: http://hempflax.com/
Link voor meer informatie over Aubiose: http://www.aubiose.nl/
No-smell
No-smell is een biologisch product wat zeer zacht en warm van aard is. Het neemt vocht en geurtjes goed op en is goed te gebruiken als nestmateriaal. Het bevat weinig stof. Het kan ook als extra nestmateriaal gegeven worden. Toch kunnen hamsters dit materiaal als niet prettig ervaren en schuiven het aan de kant. Een nadeel van dit product is dat het erg duur is.
Carefresh
Carefresh is een trendy bodembedekking dat uit cellulose-vezels van biologisch teelt gemaakt wordt. Het is verkrijgbaar in vele kleurtjes waaronder ook roze en lichtblauw. Carefresh absorbeert 2,5 keer meer als een gemiddelde bodembedekking. En is erg zacht van structuur en de hamsters gebruiken het graag als nestmateriaal. Het wordt daarom ook wel naast een ander bodembedekking gegeven als extra nestmateriaal.
Back-2-Nature
Dit is een bodembedekking product en bestaat uit 100% gerecycled papier, zonder toevoegingen van chemicaliën. Absorptie vermogen is heel goed en het is vrijwel stofvrij. Je hebt nauwelijks last van vervelende geurtjes. Nadeel is wel dat het erg hard materiaal is en je naast dit materiaal nestmateriaal moet geven. De hamsters vinden dit bodembedekking niet fijn. De hamster gaat op den duur ook anders van ruiken.
Nestmateriaal
Als nestmateriaal kan je één of twee wc-papier velletjes geven. Of een velletje van de keukenrol. Ze vinden dit geweldig en gebruiken dit om een heerlijk nestje te maken. In een dierenwinkel kan je speciale hamsterwatten kopen. Dit nestmateriaal is NIET veilig. Je hamster kan er namelijk in verstikken of vast te komen te zitten met alle narigheid van dien.
Accessoires
In de dierenwinkels zijn heel veel leuke spulletjes te koop. Zo kan je verschillende huisjes kopen in allerlei vormen. Ook zijn er boomstammetjes te koop. Zoals boven al genoemd is de Chinese dwerghamster een echte klimmer en hij zal een boomstam of een tak erg leuk vinden. Een hamster vind het prettig als hij ergens in of onder kan slapen. Maar realiseer wel dat als je een huisje in de kooi zet, je de hamster minder vaak ziet. Een huisje is niet noodzakelijk!
Ook zijn er diverse soorten molentjes te koop. Belangrijk is bij het aanschaffen van een molentje erop te letten op of het een dicht molentje is. Een dwerghamster kan zo hard lopen dat het soms "gelanceerd" wordt. In een dicht molentje kan een hamster zich minder snel blesseren. IJzeren molentjes met grote ruimtes tussen de stangen zijn taboe. Bij het lopen kan een hamster er met zijn voetjes doorheen zakken met alle nare gevolgen van dien. De Syrische hamster moet een groter molentje hebben dan een dwerghamster. Molentjes geschikt voor de Syrische hamster moet minimaal 18-20 centimeter breed zijn en is afhankelijk van de grote van de hamster. Voor grote (showlijn / Engelse lijn) moet je minimaal 30 centimeter zijn. Bij veel standaardkooien zit een kleine molen. Als de Syrische hamster nog jong is, kan het wel, maar binnen no-time is de Syrische hamster gegroeid en loopt hij krom in zijn molentje. En dat is voor de rug niet goed. Maar natuurlijk kan je zelf ook creatief zijn. Zo zijn lavastenen heel leuk. Ze kunnen erop klimmen en er naast liggen. Een leeg theedoosje of doosje waar suikerklontjes in zaten, kan je gemakkelijk omtoveren tot een huisje door er een "deurtje" te knippen.
Knaagbehoefte
Houdt rekening mee dat de snijtanden van een hamster levenslang doorgroeien. Wanneer de hamster in een dichte kooi zit, kan hij niet aan de tralies knagen. In zulke kooien moet je rekening houden dat de hamster wat extra knaagmateriaal nodig heeft. Maar ook al heeft de kooi tralies, het kan geen kwaad om extra knaagmaterialen te geven. Verschillende fabrikanten hebben sticks op de markts gebracht waarop zaden, nootjes, popcorn en gedroogde groente en fruit aangebracht zijn. De hamster moet dit eraf bijten en dit zorgt voor een extra slijtage van de snijtanden. Ook zijn er maïskorven te koop. Maar je kunt ook denken aan harde snoepjes. Geef deze extra knaagmaterialen altijd in beperte mate! Je kunt ook denken aan wat extra wc-rolletjes of een keukenrol. Dit verpulveren ze met hun snijtanden. Ook kan je wilgentakjes of hardhout geven. Kleine takjes zijn in de dierenwinkel te koop. Wanneer de takjes uit de natuur komen, kunnen zij ongedierte bevatten. Door ze een dagje in de diepvries te doen, dood je deze ongedierte.