Informatie over de hamster

🔗 Introductie   🔗 Voeding   🔗 Aanschaf   🔗 Huisvesting   🔗 Sociaal en solitair   🔗 Communicatie   🔗 Lichaamstaal   🔗 Speeltjes   🔗 Ouderdom   🔗 Hamsternamen   🔗 Medisch en ongedierte   🔗 Medische middelen   🔗 Diabetes   🔗 Genetica   🔗 Hamsterkalender   🔗 Wat is een hamster?   🔗 Links
Hamsters worden veel als huisdier gehouden. Maar wat zijn hamsters precies? Vaak staan wij helemaal niet stil bij wat precies een hamster is. Maar een hamster is een heel specifieke diersoort.

Wat is eigenlijk een hamster?



Een hamster is een klein knaagdier dat voer hamstert. Hamsteren betekent namelijk verzamelen. Hamsters worden onderverdeeld in echte hamsters en geen echte hamsters. Echte hamsters hebben wel wangzakken. Een hamstermuis is een voorbeeld van een geen echte hamster omdat hij geen wangzakken heeft, maar wel een natuurlijke drang heeft om voer te hamsteren. Ze worden ook wel muisachtige hamsters genoemd. Deze soorten worden nauwelijks als huisdieren gehouden omdat ze minder geschikt zijn als huisdier.

Echte hamsters worden verdeeld in grote hamsters en in dwerghamsters. De indeling is puur naar de grootte van de hamster. Want de meeste hamstersoorten zijn geen familie van elkaar. De Europese hamster, in Nederland bekend als de Korenwolf, is een voorbeeld van een grote hamstersoort. Maar is totaal niet verwant aan bijvoorbeeld de Chinese dwerghamster, een voorbeeld van een kleine hamstersoort en dus een dwerghamster genoemd. En op zijn beurt geen familie van de Russische dwerghamster. Maar qua grote wel vergelijkbaar en daarom beide gezien als dwerghamsters.

Knaagdieren en snijtanden



Alle hamsters zijn knaagdieren. Een knaagdier is een dier dat boven- en onder snijtanden heeft. Naast de snijtanden hebben zij ook kiezen. Ze hebben echter geen hoektanden en alle snijtanden blijven levenslang groeien. Hamsters moeten daarom altijd knagen en over knaagmateriaal beschikken. Zodat zij op natuurlijke wijze hun tanden een juiste verhouding behouden. De onderste snijtanden zijn heel lang en de bovenste snijtanden zijn van lengte zeer kort.

Hamster met gevulde wangzakken

Wangzakken



Een echte hamster vervoert voer met behulp van haar wangzakken. Een wangzak is een flexibel deel van de huid aan de zijkanten van de kop en zijn rekbaar. Van binnen zijn de wangzakken beschermd door een vlies en er is geen speeksel aanwezig waardoor voer goed blijft. Hamsters kunnen in de natuur met hulp van hun wangzakken verschillende stukken voer verzamelen en deze in éé naar hun hol brengen. Dit voer is niet voor directe consumptie, maar groot deel wordt bewaard voor de herfst- en wintermaanden.

Waarom zijn hamsters geschikt als huisdier?



Er zijn veel soorten hamsters en niet alle soorten zijn geschikt om als huisdier te houden. Een hamster die snel is en ook nog bijt, is niet leuk om als huisdier te houden. De hamsters die in Nederland als huisdier worden gehouden hebben één overeenkomst: ze zijn wel leuk om als huisdier te houden. Daarin wordt een onderscheid gemaakt in knuffeldieren en in kijkdieren.

De vijf in Nederland gehouden hamsters als huisdieren zijn de vier dwerghamstersoorten Russische dwerghamster, Campbelli dwerghamster, Chinese dwerghamster, Roborovski dwerghamster en de grote hamstersoort de Syrische hamster, ook wel Goudhamster genoemd. Zowel de Russische dwerghamster als de Syrische hamster zijn, mits ze van goede fokker afkomstig zijn, heel tam en meest geschikt als huisdier. Ze bijten zowel in de kooi als op de hand niet. In begin als ze heel bang zijn, kunnen ze krijsen. Dit is geluid maken omdat ze bang zijn. De Campbelli dwerghamster is een soort dat in kleine groepjes gehouden kunnen worden. Afhankelijk welke familielijn ze afstammen en door wie ze gefokt zijn, kunnen ze heel tam zijn. Maar ze kunnen ook een territorium drift hebben en dat betekent dat ze in de kooi bijterig zijn. Maar eenmaal op de hand zullen ze niet heel snel bijten. De Chinese dwerghamster zie je niet veel in de dierenwinkels. Ze worden ook niet heel veel gefokt. Dat heeft voornamelijk te maken met dat ze lastig te fokken zijn en dat de mannelijke Chinese dwerghamsters erg grote geslachtsdelen hebben. De vraag naar mannetjes is daarom kleiner dan de vrouwtjes en als hobbyfokker wil je niet met dieren blijven zitten. Chinese dwerghamsters zijn heel tam, maar ook de schuwste van de vijf soorten. En dat betekent dat ze graag geschut willen zitten. Chinese dwerghamster is ook de beste klimmer van deze vijf soorten. De Roborovski dwerghamster zal niet bijten. Toch worden ze niet veel als huisdier gehouden en dat komt omdat ze heel snel kunnen zijn. Het zijn ook de snelste hamstersoort ter wereld. Ze kunnen in kleine groepjes gehouden worden en zijn meer kijkdieren.

Hamster is een schemerdier (en niet een nachtdier), slaapritme



Alle hamstersoorten zijn schemerdieren. Vaak wordt geschreven dat hamsters nachtdieren zijn. Maar dat is niet helemaal waar. Alle als huisdier gehouden dwerghamstersoorten zijn om de vier uur wakker. Ze komen dan even uit het nest en gaan wat eten en drinken. Maar alle hamsters zijn meest actief in de avond en in de nacht. Je ziet dat ze midden in de nacht ook een rustmoment nemen en dat ze in de avond, terwijl het buiten nog niet geheel donker is, al actief worden. Dat is waarom zij schemerdieren zijn.

Als eigenaar van een hamster heb je invloed op het moment dat ze wakker en actief zijn. Dit door op vaste momenten voer en wat extra's te geven. Bijvoorbeeld als je om acht uur 's ochtends en om vier uur 's middags voer of iets lekkers geeft, zul je zien dat dit de tijdstippen worden dat ze wakker zijn.

Veel hamsters kunnen niet goed kijken en alle hamsters hebben snorharen



Zowel de Syrische hamster als de Russische en de Campbelli dwerghamsters kunnen niet goed kijken. Ze zien de diepte niet en dat is de reden dat ze snel van iets afvallen als ze vrij rondlopen. De Roborovski dwerghamster kan wel heel goed zien. Dat heeft ook te maken hoe zij leven. Zij leven namelijk in half woestijnachtige omgeving en moeten voordat ze gaan rennen eerst goed kijken of er geen vijanden zijn. Door het gebruik maken van snorharen en hun oren kunnen alle hamsters heel goed bewegen en lopen.

Met de snorharen kunnen zij de omgeving heel goed verkennen. Elk snorhaar heeft een eigen positie in de hersenen en zijn heel gevoelig. Waarschijnlijk vormen zij een beeld van wat zij met hun snorharen voelen. Ook kunnen hamsters heel goed horen. Geluiden die wij niet horen, kunnen hamsters wel horen en de combinatie van snorharen en het horen kunnen zij door de natuur bewegen zonder gezien te worden en gevangen te worden.

Hamster weetjes



Poepen, keutels, plassen en het verschonen van het verblijf

Hamsters drinken niet veel en urineren daarom ook niet veel. Daarom is hun ontlasting ook droog en hart. De meeste keutels worden rondom één plaats gelegd. Dat geldt ook voor de urineplekken. De hamsters plassen veelal op dezelfde plaats. Hamsters hoeven niet vaak schoon gemaakt te worden. Gemiddeld moet je eens in de drie tot vijf weken de hamsterverblijf schoonmaken. En dit kan opgerekt worden als je een deel van de kooi waar geplast wordt en de keutels bewaard worden, schoon maakt.

Hamsterscaping

Hamsterscaping is op een creatieve manier inrichten van het hamsterverblijf. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van natuurlijke elementen. Denk bijvoorbeeld aan mos, aan houten molentjes, brugjes en huisjes. Bij hamsterscaping wordt meer bodembedekking gebruikt waardoor de hamster meer gaat spitten en graven. Het is niet alleen leuk voor de hamster. Het maakt ook de kooi levendiger en gezelliger. En wordt de kooi een decoratie in de woonkamer. Tevens is het inrichten een heel leuk activiteit.

Wil je digitaal eens kijken wat je allemaal voor hamsterscaping kunt kopen? Surf dan naar DRDKnaagdierenwinkel.nl, pagina hamsterscaping.

Welk bodembedekking en hoeveel hiervan geven

Uit onderzoek is gebleken dat hamsters liefst zo zacht mogelijk bodembedekking willen. Kies een bodembedekking dat ook veel vocht opneemt zodat wanneer ze urineren dit direct opgenomen wordt. Voorbeelden van goede bodembedekking zijn Bunny Nature, Chipsi Carefresh Original of aubiose.

Zorg ervoor dat in de kooi voldoende bodembedekking ligt zodat hij kan graven en veel materiaal heeft voor het maken van een mooi slaapplaats. Maar zorg er ook voor dat de hamster voldoende ruimte heeft om op een normale manier te kunnen lopen en niet daarbij wegzakt. Verdeel eventueel de kooi in twee segmenten waar je één deel heel veel in doet en ander deel een normale hoeveelheid zodat het goed bedekt is.

Waar houden hamsters van? Wat kan ik geven? Waar genieten ze van?

Als het om lekkernij gaat, dan geniet de hamster van bijvoorbeeld noten. Geef gerust een nootje als extra. Maar geef het in beperkte. Maar ook gedroogde wormen vinden ze heerlijk. Fruit en groente zoals een stukje appel, komkommer, sla, andijvie etc. vinden ze heerlijk. Maar geef dit in beperkte maate.

Naast de inrichting van de kooi met bodembedekking, molentjes en huisje kan je ook simpel wc-rolletjes geven. Ze vinden het heerlijk om dit kapot te knagen en als extra nestmateriaal te gebruiken. Ook kan je in de kooi een kartonnen doosje verschuilen. Als je een mooi deurtje in knipt, kunnen ze dit als extra huisje of opslag van voer gebruiken. Geef ook extra knaagmateriaal. Je hebt verschillende knaagstangen met zaden en daar zijn de hamsters gek op. Ook een bakje met chinchilla zand vinden ze leuk om te gebruiken.

🔗 Introductie   🔗 Voeding   🔗 Aanschaf   🔗 Huisvesting   🔗 Sociaal en solitair   🔗 Communicatie   🔗 Lichaamstaal   🔗 Speeltjes   🔗 Ouderdom   🔗 Hamsternamen   🔗 Medisch en ongedierte   🔗 Medische middelen   🔗 Diabetes   🔗 Genetica   🔗 Hamsterkalender   🔗 Wat is een hamster?   🔗 Links