Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Een Rusje zat heel stil en dit voor uren lang, ander vorm van torpor? 
zaterdag, 5 november, 2016, 9:33 pm - Russische
door Martin Braak
Bij de verzorging van de hamsters kom je altijd wel iets tegen. Vandaag was het direct raak. In de woonkamer staan paar grote kooien en eentje daarvan zit een Russische dwerghamster in. Ik zag de Russische dwerghamster helemaal stil liggen met ogen wijd open. Er was geen beweging te zien. Eerste instantie dacht ik dat hij net overleden was. Toen ik hem uithaalde, bewoog hij. En ging hij van mijn ene hand naar de ander. Hij voelde iets kouder aan dan normaal, maar was wel gewoon warm. En na paar minuten leek hij weer helemaal de oude te zijn. Tot dat ik in zijn kooi weer neerzette. Ik zag hem na een kwartier nog steeds zitten in dezelfde houding dan op het moment dat ik hem terug zette.

Ik heb hem terug in zijn nest gelegd en na paar uur zag ik hem nog steeds zo zitten. Geen enkel beweging te zien. Zelfs niet met zijn oogjes. Vanavond was hij weer helemaal de oude en liep hij weer door de kooi. Misschien is dit een vorm van torpor. Of toch een instinkt gedrag en dat hij geschrokken is. Dit heb ik nog nooit mee gemaakt!

Wat torpor is? De Russische dwerghamster gaat niet in winterslaap. Maar er kan een situatie voorkomen dat hij te veel energie verbruikt ten opzichte van het voer wat hij heeft. Als dit in de natuur gebeurd, dan brengen ze hun lichaamstemperatuur omlaag. Ze gaan dan helemaal stil zitten of liggen. Daarna komen ze weer eruit en wordt hun lichaamstemperatuur weer normaal. Als daarna niets gewijzigd is, gaan ze de volgende dag weer in torpor. Totdat de dag meer warmte kent en hij op zoek kan gaan naar eten. Dit gebeurd heel soms met onze huisdier. We schrikken dan ons rot. Want we denken dat hij dood aan het gaan is. Door even goed in de hand te houden en warm te maken, zul je zien dat na een kwartier weer actief is.

Foto behorend bij blog




Overige blogposts worden nu geladen...