Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Dubbel Merle is zeer waarschijnlijk niet mogelijk 
vrijdag, 1 september, 2017, 4:01 pm - Russische
door Martin Braak
Ik fok al jaren de mutatie Merle bij de Russische dwerghamsters en ik vind het een prachtige mutatie. Het roept heel veel vragen op wat het precies is. Het heeft heel veel eigenschappen van de Pearl, maar het is geen Pearl. Bij de Merle zijn er variaties tussen donker en lichter varianten. Ik heb zelfs een keer eentje gehad die bijna op een Pearl leek, maar dat is zeer uitzonderlijk. Veelal hebben ze een donker kleur, witte kraag en een witte tikking. Vaak een witte vlek op de kop. Soms zijn ze zo donker dat het bijna de normale kleur heeft met slechts wat witte haren en witte kraag. Maar ook dit is uitzonderlijk.

Genetisch gezien kom ik tot de volgende conclusie. Ik heb nu 10 keer Merle x Merle gedaan en daar zag ik niet heel iets bijzonders. Het geeft geen extra meer wit. De grote van de nesten zijn vrij normaal, ik heb niet de indruk dat de nesten kleiner zijn. Ik heb nu 10 Merles geselecteerd van koppels die beide Merles zijn en die heb ik gekruist met een normale kleur. Alle tien droegen één gen Merle en brachten ook normale exemplaren voort. Ik heb twee normale kleuren geselecteerd van een Merle die afstamt van Merle x Merle om te kijken of het niet zo is dat het om een Merle gaat terwijl het niet zichtbaar is. Dit omdat van één exemplaar het aantal Merles zo hoog bedroeg.

Ook heb ik Pearl met Merle gekruist en in de nesten zitten zowel Pearls als Merles. Daarvan heb ik Pearls gehouden en bij mijn broer Peter in de fok gezet. Resultaat: er waren ook Pearls die Merles voortbracht.

Mijn conclusie tot nu toe is dat Pearl en Merle tegelijk gedragen kan worden, maar het zeer waarschijnlijk is dat Merle lethaal is en niet mogelijk is dat dubbel gedragen wordt.

Foto behorend bij blog

Theoretisch kan het 10 keer "bad luck" zijn geweest. Kans hierop is 0,0976%.




Overige blogposts worden nu geladen...