Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Moeten wij wel naakt fokken? Zij missen een zintuig! 
maandag, 28 april, 2014, 8:26 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Ik kreeg via een mail de tip om op het hamsterforum naar een topic over naakt hamsters te kijken. Zo getipt, zo gedaan, maar ik las niet iets nieuws. Het is bekend dat haarloze Syrische hamstervrouwtjes hun melkproductie niet goed op gang kan komen waardoor haar jongen binnen drie dagen overlijden. Daarom wordt m.b.t. het fokken van naakte Syrische hamsters geadviseerd om met vrouwtjes te fokken die het gen dragen.

Haarloos of naakt? Ik gebruik hierboven doelbewust het ander woord. We hebben het vaak over haarloos. Anderen hebben het over naakt. Maar zit er verschil in? Om eerlijk te zijn worden zowel in het Nederlands als Engels de benaming voor verschillende mutaties gebruikt. Toch moet je realiseren dat twee variaties zijn. Haarloos omdat de thymus orgaan niet aanwezig is en niet goed werkt. En haarloos om andere redenen. Thymus is een orgaan dat hormonen aanmaakt die essentieel zijn bij de ontwikkeling van T-cellen. "Echte" naakt dieren missen dit orgaan en zijn veel kwetsbaarder voor ziektes. Naakt ratten worden gemiddeld daarom niet zo oud. Fuzz is bijvoorbeeld een mutatie dat kan lijken op naakt. De rat is om een ander reden haarloos en heeft wel een goede thymus.

Maar wat ik niet begrijp is dat wij accepteren dat deze mutaties gefokt worden. Ja, ik weet dat er mensen allergisch zijn en daarom haarloze dieren beter voor hun zijn. Maar als iemand oogloze dieren zou fokken, zou dit uit den boze zijn! Of dove dieren, mogen die wel gefokt worden? Een haarloze hamster, rat of muis heeft nauwelijks snorharen. Snorharen zijn voor deze dieren essentiële zintuigen en bij het ontbreken kunnen ze minder goed voelen en dus "zien". Een Syrische hamster heeft al een slecht gezicht. Moeten wij dan fokken met een mutatie dat ervoor zorgt dat deze dieren nauwelijks iets waar kunnen nemen?

Foto behorend bij blog

Boven een foto van een naakt rat. Kijk eens naar de missende snorharen! Maar ratten kunnen tenminste zien... tenzij ze rode ogen hebben door een albino factor. Want door felheid van licht kunnen zij daardoor blind worden.

Fok met verstand please!




Overige blogposts worden nu geladen...