Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Te veel graan is niet goed, tandproblemen 
zaterdag, 1 februari, 2014, 7:32 am - Dwerghamsters
door Martin Braak
Ik las gisteren een artikel waarin stond dat te veel graan in het voer niet goed is. Dit heeft te maken met fosfor. Te veel graan betekent te veel fosfor en fosfor breekt calcium af. Daardoor verdwijnt er calcium uit de botten en worden de botten zachter. Dit kan leiden dat tanden en kiezen in de tandkassen anders komen te liggen. En dit kan leiden tot tandproblemen.

Bij een discussie/overleg over tandproblemen ben ik stil gaan staan bij het feit dat een dwerghamster een bepaald knaagbehoefte heeft. Sommige voer bevat veel graan en weinig harde brokken. De dwerghamster moet knagen om op deze wijze de boven en onderste snijtanden over elkaar te laten bewegen zodat ze op een natuurlijke wijze afslijten. Wanneer een dwerghamster in een dichte bak zit zonder tralies en voer krijgt wat fijn van soort is, moet je realiseren dat je andere dingen geeft zodat de dwerghamster kan knagen. Dit kan een knaagstok zijn, dit kan een "zacht" houten huisje zijn, etc. Anders kan dit op oude leeftijd leiden tot tandproblemen.

Ook zijn er gevallen waarbij tandproblemen al heel jong begint. Als dit het geval is, moet je nadat de tanden zijn geknipt kijken of alle randvoorwaarden aanwezig zijn dat aan knaagbehoefte voldaan kan worden. Als dit het geval is, moet je contact opnemen met de fokker om te kijken of er niet iets anders aan de hand is. En consequent kijken of de tanden goed staan. Bij enige scheefstand gaan de tanden niet goed over elkaar heen en slijten ze niet goed af.

Voeding is van essentieel en als fokker moet je daar NOOIT op besparen. Ik verneem wel eens dat fokker bijvoorbeeld varkenskorrels geeft. Want tja dat is heel goedkoop en zit vol aan graan! Realiseer dat bijvoorbeeld varkensvoer heel anders opgebouwd is, het bevat veel meer fosfor en minder ruw eiwit. Verse groente zoals andijvie is hartstikke goed voor vocht en vitamine A. Maar te veel voeren van appels en andere groente en fruit kan leiden dat jonge dieren minder hamstervoer eten. En noodzakelijke voeding niet binnen krijgt. Geef alles daarom in mate.




Overige blogposts worden nu geladen...