Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
DNA Russische dwerghamster en wetenschappelijke feitjes 
zondag, 25 maart, 2012, 7:02 pm - Russische
door Martin Braak
In een wetenschappelijk artikel wat ik zojuist las, is beschreven dat de Russische en de Campbelli dwerghamster 28 chromosomen hebben. Daarin staat dat naast het geslachtschromosoom vijf paar chromosomen lang zijn, drie paar medium van lengte en vijf korte paren. Wetenschappelijk zijn ze interessant omdat deze dwerghamsters een klein aantal chromosomen hebben en daarvan vijf klein van lengte.

Bij wetenschappelijke onderzoeken naar urine bleek dat bij de koppels met jongen waarvan dagelijks urine getest werd, 30% carnibalisme voorkwam. Ook wordt beschreven dat de Russische dwerghamster erg tam is. Maar andere wetenschapper vond ze juist niet tam, maar agressief. Lichaamsgewicht van de Russische dwerghamster en vruchtbaarheid is mede afhankelijk van lengte van dag. Mannelijke russen zijn gemiddeld 11 centimeter groot en wegen tussen 40-50 gram. Terwijl vrouwtjes 9 centimer lang zijn en 30 gram wegen. De staart is 1 centimeter lang waarvan grooste gedeel binnenvachts gedragen wordt.

In het artikel staat dat de leeftemperatuur 34 graden maximaal is en bij 36 graden zelfs uiteindelijk overlijden. Dat ze tegen kou beter kunnen. Met zomervacht tot minus 22 graden en met wintervacht minus 50 graden.

Wat mij ook opviel is dat ze schrijven dat het introduceren van nieuwe exemplaren in de laboratorium lijn zeer attent moet zijn welke soort het precies is. Dit om de soort zuiver te houden. En wat lees ik: verschillen in gedrag. Kwam dit nu omdat de Russen uit verschillende regio's gevangen waren of juist door het inkruisen van de verschillende soorten?

Wat mij opvalt is de lengte beschrijving. Als dit klopt, dan vraag ik me echt af wat de KLN aan het doen is! Want zij hebben slechts 1 lengte voor beide geslachten man vrouw en de ideale lichaamslengte is 7 centimeter.

Wordt denk ik wel vervolgd!




Overige blogposts worden nu geladen...